Diz protezlerinde patellar yüksekliğin klinik sonuçlara etkisi
The effect of patellar height on clinical outcomes after total knee arthroplasty
- Tez No: 664612
- Danışmanlar: UZMAN RAFFİ ARMAĞAN, UZMAN NECMİ CAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Diz fonksiyonu, diz protezi, eklem seviyesi, gonartroz, patellar yükseklik, Gonarthrosis, joint level, knee arthroplasty, knee function, patellar height
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Gonartroz ağrı, fonksiyon kaybı ve yaşam kalitesinde azalmayla karakterize özellikle 50 yaş üzeri popülasyonun etkilendiği kronik bir hastalıktır. Total diz artroplastisi (TDA) gonartrozda güncelliğini koruyan nihai tedavi seçeneğidir. Bu çalışmada TDA uygulanan hastalardaki patellar yükseklik ve eklem seviyesi değişikliğinin klinik ve fonksiyonel sonuçlara etkisi olup olmadığı araştırıldı. Gereç ve yöntem: SBÜ İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 2015-2020 yılları arasında tek cerrah tarafından primer gonartroz nedeniyle TDA uygulanan hastaların dosyaları ve arşiv kayıtları retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya 100 hasta dahil edildi. Diz protezlerinde eklem yüksekliğinin doğru restorasyonunun, diz fonksiyonlarına etkisini değerlendirmede İnsall-Salvati, Modifiye İnsall-Salvati, Blackburne-Peel, Caton-Deschamps indeksleri gibi çeşitli radyolojik metotların karşılaştırılması planlandı. Diz fonksiyonları için OKS (Oxford Knee Score, Oxford Diz Skoru), diz eklem hareket açıklığı (EHA) ve diz önü ağrısı (DÖA) değerlendirmeye alındı. Hastaların dosyalarında kayıtlı bulunan, universal gonyometre ile ölçülmüş ameliyat öncesi/ameliyat sonrası diz hareket açıklıkları ve OKS'leri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamız sonucunda patellar yüksekliği ölçen indekslerin ameliyat öncesinden sonrasına kendi içlerinde farklılık ve korelasyon gösterdiği saptansa da bu farkların hastaların klinik ve fonksiyonel sonuçları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı gözlendi. Sonuç: TDA'daki patellar yükseklik, sonuçlar üzerinde tek başına büyük bir etkiye sahip değildir. Ancak patellar yükseklik ve eklem seviyesi restorasyonu; yumuşak doku ve bağ dengesi, komponent rotasyonu gibi diğer birçok önemli faktörle beraber sonuçlara etki edebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Gonarthrosis is a chronic disease characterized by pain, loss of function, and decreased quality of life, particularly affecting the population above 50 years of age. Total knee arthroplasty (TKA) is the most up-to-date and latest treatment option in gonarthrosis treatment. In this study, it was investigated whether the change of patellar height and joint level in patients who underwent TKA had an effect on clinical and functional outcomes. Materials and Methods: The files and archive records of patients, who underwent TKA due to primary gonarthrosis by a single surgeon between 2015-2020 at the Orthopedics and Traumatology Clinic of SBU Istanbul Şişli Hamidiye Etfal Health Practice and Research Center, were retrospectively reviewed. 100 patients were included in the study. It was planned to compare various radiological methods such as Insall-Salvati, Modified Insall-Salvati, Blackburne-Peel, Caton-Deschamps indexes to evaluate the effect of correct restoration of joint height and the influence on knee functions after TKA by Oxford Knee Score. Results: As a result of our study, although it was determined that the indices measuring the patellar height showed variabilities and correlations within themselves from preoperatively to postoperatively, it was observed that these changes did not create a statistically significant difference on the clinical and functional results of the patients. Conclusion: The patellar height in TKA is not determinative on the results alone. However, patellar height and joint level restoration can affect the results with many other important factors such as soft tissue and ligament balance, component rotation.