Kronik ishalli hastalarda endoskopik işlemlerin ve patoloji sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation Of Endoscopic Procedures and Pathology Results in Patients with Chronic Diarrhea
- Tez No: 664643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MURAT SUHER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik ishal, histopatoloji, endoskopi, Chronic diarrhea, histopathology, endoscopy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kronik ishalli hastaların endoskopik işlemlerin sonuçları, kolon ve üst gastrointestinal sistemden bölgelere göre alınan biyopsi oranları ile histopatolojik inceleme sonuçlarına göre tanı koyma oranlarını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: İç hastalıkları ve Gastroenteroloji polikliniğinde kronik ishal olarak değerlendirilen hastalara ait kan ve gaita tetkikleri retrospektif olarak tarandı. Kronik ishal etiyolojisi belirlenememiş hastalara endoskopik girişimler yapıldı. Alınan biyopsilerin histopatolojik sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 122 erkek ve 90 kadın olmak üzere toplam 212 hasta alındı. Çalışmada incelenen 90 kadın olgunun 62'sinden duodenum biyopsisi alındığı belirlendi. Bunlardan 30'u normal, 22'si nonspesifik duodenit, 5'i giardiazis ve 5'i çölyak hastalığı olarak saptandı. Değerlendirilen 122 erkek olgunun 80'inden duodenum biyopsisi alındığı belirlendi. Bunlardan 35'i normal, 39'u nonspesifik duodenit, 3'ü giardiazis, 3'ü çölyak hastalığı olarak saptandı. Çalışmada incelenen 90 kadın olgunun 75'inden kolon biyopsisi alındığı belirlendi. Bunların 29'u normal, 30'u nonspefisik kolit, 5'i malignansi, 5'i Ülseratif Kolit, 3'ü Crohn hastalığı, 2'si Amebiyazis ve 1'i ise Kollajenöz Kolit olarak saptandı. Değerlendirilen 122 erkek olgunun 92'sinden kolon biyopsisi alındığı belirlendi. Bunlardan 34'ü normal, 33'ü nonspesifik kolit, 10'u malignansi, 7'si Ülseratif Kolit, 6'sı Crohn hastalığı ve 2 olgu ise Amebiyazis olarak saptandı. Sonuç: Endoskopi ve kolonoskopi bulgularının normal olduğu olgular da dâhil olmak üzere kronik ishal nedeniyle hekime başvuran hastaların büyük çoğunluğunda klinik önem arz eden bulgular saptanmıştır. Bu nedenle kronik ishalli hastalara endoskopi ve kolonoskopi uygulanırken mutlaka değişik odaklardan biyopsiler alınarak histopatolojik inceleme uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed to analyze results of endoscopic procedures of the patient having chronic diarrhea rates of biopsy taken by the regions from colon and upper gastrointestinal system and rate of establishing a diagnosis based on histopathological examination results in our study. Materials and Methods: Blood and stool examinations of the patients assessed as chronic diarrhea at internal medicine and gastroenterology polyclinic were carried out retrospectively. Endoscopic interventions were applied to the patients diarrhea etiology of who could not be determined. Histopathological results of biopsies were evaluated. Results: Total 212 cases being 122 males and 90 males were examined within the scope of the study. It was determined that duodenum biopsy was taken from 62 cases of 90 female cases examined in the study. 30 of them were found as normal, 22 of them were found as non-specific duodenitis and 5 of them were found as Giardiasis and 3 of them were found as Celiac disease. Colon biopsy was taken from 75 of 90 female cases. 29 of them were found as normal, 30 of them were found as nonspecific colitis and 5 of them were malignancy and 5 of them were ulcerative colitis and 3 of them were found as Crohn disease and 2 of them were amebiasis and 1 of them was found as collagenous cholitis. Colon biopsy was taken from 92 of 122 male cases assessed. 34 of them were detected as normal, 33 of them were detected as nonspecific colitis and 10 of them were found as malignancy and 7 of them were found as ulcerative colitis and 6 of them were Crohn disease and 2 cases were amebiasis. Conclusion: Findings having clinical importance were found in majority of patients applying to the physician due to chronic diarrhea including cases with normal endoscopy and colonoscopy findings. For this reason, while applying endoscopy and colonoscopy to the patients having chronic diarrhea, biopsies should be taken from various focuses and histopathological examination should be performed.