Lateral load resisting systems in high-rise reinforced concrete buildings
Yüksek katlı betonarme binalarda yanal yük direnç sistemleri
  1. Tez No: 664822
  2. Yazar: KAMIRAN ALI ALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DIA EDDIN NASSANI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yatay yük direnç sistemi, yüksek katlı binalar, deprem yükü, rüzgar yükü, sertlik, yer değiştirme, lateral load resisting system, high rise buildings, earthquake load, wind load, stiffness, displacements
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yüksek katlı binaların yapımı, arazi fiyatlarının artışı ve konut gereksinimine olan taleplerin artışından dolayı oldukça önem arz etmektedir. Fakat yüksek katlı binalarda deprem yükleri ve rüzgar yüklerinden kaynaklanan yanal yükler söz konusudur. Bu çalışmada, Çelik ve betonarme yapılardaki yatay yük direnç sistemlerinin sınıflandırılması ikinci bölümde yapılmıştır. Araştırmacı betonarme yapılar üzerinde durmuştur (moment direnç sistemi, perde duvar sistemi, makaslama çerçeve sistemi, çerçeveli boru sistemi). 3. ve 4. bölümde , yanal yüklerin etkileri (deprem ve rüzgar) yapının özelliklerine göre ele alınmış ve incelenmiştir. Çalışmada, 28 katlı ve 1. kattan 28. kata kadar simetrik olarak yükseldiği öngörülen yüksek katlı bir betonarme binanın analizi yapılmıştır. Üzerinde çalışılan binanın alanı 625 (25m ˟ 25m), binaya yüklenen hareketsiz yük 0.5 ton/ ve hareketli yük 0.3 ton/ olarak hesaplamalar yapılmıştır. Bina analizi için, sıklıkla kullanılan ETABS programı kullanılmıştır. Sismik yükün hesaplanması için eşdeğer statik yöntem kullanılmıştır. Yer değiştirmelerin ve maksimum sürüklenme miktarlarının tabloları ve grafikleri bu şekilde elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The high-rise building becomes very important in construction because every day the prices of land are increasing and the demand is also increased. The more concern matter in high-rise building is lateral loads due to earthquake loads and wind loads. In this study, the classification of lateral load resisting systems has been discussed in chapter 2 for steel structures and reinforced concrete structures. The researcher focused on the reinforced concrete structures (moment resisting system, shear wall system, shear frame system, frame tube system). In chapters 3 and 4, the effects of lateral load (earthquake and wind) were taken in the behavior of building. In the present study, the high-rise reinforced concrete building was analyzed which consisted of 28 floors and it was symmetrical from story 1 up to story 28. The area of building was 625 (25m ˟ 25m), applied dead load is equal 0.5 ton/ , live load is 0.3 ton/ . The well-known structure program ETABS has been used to analyze the structure. The equivalent static method has been used to calculate the seismic load. Tables and charts of displacements and maximum drifts story were obtained.