Rus saldırıları ve Hive Hanlığı'nın askeri teşkilatı
Russian attacks and military organization of the Khiva Khanate
  1. Tez No: 664912
  2. Yazar: FATMA ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBUBEKİR GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkistan, Rusya, Harezm, Ordu, İşgal
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Türkistan Bölgesi, önemli ticaret yolları üzerinde yer aldığı için birçok millet tarafından mücadele alanı haline gelmiştir. Aynı zamanda Sanayi Devrimi'nden sonra hammadde-pazar ihtiyacının getirdiği sömürgecilik sistemi ile devlelerarası mücadele artış göstermiştir. Özellikle sanayisini yeni geliştirmeye başlamış, ekonomik kaynaklara ihtiyaç duyan ve kendini kanıtlamak isteyen Rusya'nın hedefi haline gelmiştir. Diğer Avrupa ülkeleri sanayileşmelerini erken tamamladıkları ve değerli madenlere sahip coğrafyaları kendi hâkimiyetleri altına aldıkları için Rusya'nın sömürgedeki payı Batı Türkistan olmuştur. Batı Türkistan Bölgesi, Kazak, Buhara, Hive (Harezm), Hokand olmak üzere dört hanlığı içerisine almıştır. Hive Hanlığı, XVI. asırın ilk çeyreğinde, Şiban'nın soyundan gelen Arapşahlar olarak bilinen İlbars ve Baybars hanlar tarafından Harezm Bölgesinde kurulmuştur. Hanlıklar birbirileri üzerine hâkimiyet kurmak maksadıyla verdikleri mücadele sonucunda otorite boşluğu ortaya çıkmıştır. Rusya, bölgede egemenliğini kurmak için yaşanan bu düzensizlikten yaralanmaya çalışmıştır. Rusya, hanlıklara karşı verdiği mücadelede en çok zorlandığı Hive Hanlığı olmuştur. Harezm Bölgesini kapsayan Karakum ve Kızılkum Çölleri arasında ki şehir dışarıdan devasa boyutaki duvarlarla çevrili olmasıyla iki yönlü koruma alanı içerisinde bulunmaktadır. Rusya, bu koruma kalkanını ortada kaldırmak amacıyla yoğun bir işgal hazırlığına girişmiştir. Hanlığın ordusu bağımsızlıklarını kaybetmemek için Rusların üstün teknoloji silahlarına karşı iyi bir direniş göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
Turkestan Region has become a field of struggle by many nations since it is located on important trade routes. After the Industrial Revolution, the inter-circuit struggle increased with the colonial system brought about by the need for raw materials and markers. It has become the target of Russia who just started developing its industry and who needs economic resources and wnts to prove itself. Since other European countries completed their industrialization early and put geographies with precious metals under their domination, only West Turkestan was left as Russia's share. West Turkestan Region included four khanates, Kazakh, Bukhara, Khıva (Harezm) and Hokand. Khiva Khanate, XVI. In the first quarter of the century, it was established in the Harezm Region by İlbars and Baybars inns, known as Arapshah, descendants of Şiban. As a result of the struggle of the Khanates of dominate each other, an authority gap in order to establish their domination in the region. Russia was the Khıva Khanate, which she had the most difficulty in her struggle against the khanates. The city, between Karakum ve Kyzylkum Deserts, which includes the Harezm Region, has a two-sided protection area surrounded by huge walls from the outside. Russia has undertaken an intensive preparation for occupation to lift this shield. The army of the khanate's showed a good resistance against the high-tech weapons of the Russians in order not to lose their independence. Keywords; Turkestan, Russia, Horazm, Army, Occupation.