Spinozacı bir ufuk: Rosi Braidotti'nin insan sonrası kuramı
A Spinozist horizon: Rosi Braidotti's posthuman theory
- Tez No: 664970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ ECE ÇELİK KARAÇOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İnsan Sonrası, Zoe, Monizm, Olumlayıcılık, İçkinlik, Göçebe, Posthuman, Zoe, Monism, Affirmative, Immanence, Nomad
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Rosi Braidotti'nin insan sonrası kuramı ile Baruch Spinoza'nın felsefesi arasındaki ilişki araştırılmaktadır. Bu doğrultuda ilk olarak Braidotti'nin insan sonrası kuramının genel mahiyeti ele alınmaktadır. Braidotti'ye göre, insan sonrası gelecekteki bir distopya olarak değil mevcut tarihsel durumumuz olarak tanımlanması gerekir. İnsan sonrası tüm çelişkilerine rağmen nihai bir kriz değil olumlayıcı bir durumdur. Bu olumlayıcı duruma denk bir etik ve siyaset tasarlanmalıdır. İkinci bölümde, Spinoza felsefesinin ontolojik, etik ve politik boyutları ele alınmaktadır. Ayrıca, Braidotti'nin insan sonrası kuramı içerisinde kullandığı zoe gibi birçok kavramın Spinoza ile bağlantısı üzerinde durulmaktadır. Amaç kuramın barındırdığı Spinozacı ögelerin altını çizerek iki filozof arasındaki ilişkiyi anlaşılır kılmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between Rosi Braidotti's posthuman theory and Baruch Spinoza's philosophy is investigated. First, Braidotti's posthuman theory is discussed. According to Braidotti, the posthuman future should not be defined as a dystopia, but as our current historical situation. Despite all its posthuman contradictions, it is not a final crisis but an affirmative situation. Ethics and politics must be designed by this affirmative situation. In the second section, the ontological, ethical, and political dimensions of Spinoza's philosophy are discussed. Also, the connection of many concepts such as zoe, which Braidotti uses in posthuman theory, with Spinoza is emphasized. The aim is to make the relationship between two philosophers understandable by underlining the Spinozist elements in Braidotti's posthuman theory.