Kavite yoğunluğunun soğurma oranlarına etkisinin Monte Carlo simülasyonu ile incelenmesi
The investigation of the effect of cavity density on absorption rates using by Monte Carlo simulation
- Tez No: 665321
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERKAY CAMGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Kavite, Doz, Monte Carlo Simülasyonu, Cavity, Dose, Monte Carlo Simulation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Radyasyondan korunmak için kullanılan malzemelerin gözenekli yapıda olması ve boşluk oranları materyalin geçirgenliği ve soğurmayı etkilemektedir. Bu çalışmada radyasyon zırhlamada kullanılan çeşitli malzemeler ve doku örnekleri belli kısımlarına hava konularak ve 50keV, 100keV, 500keV, 1MeV enerjilerine sahip fotonlara maruz bırakılarak ayrı ayrı incelenmiştir. Kullanılan malzemeler arasında öncelikle karışımda kullanılan element oranları belirlenerek etkin atom numaraları 15, 35 ve 50 olan materyaller, Monte Carlo GUI EGSnrcMP simülasyon programında hazırlanmıştır. Soğurmanın doku üzerindeki boşluklu yapıyla ilişkisini incelemek üzere beyin, kalp ve derinin de elemental içeriği ICRU-44 raporuna göre oluşturulmuştur. Radyasyon zırhlamada sıklıkla kullanılan kurşun elementi ve beton çeşitlerinden manyetitin de simülasyonda soğurdukları radyasyon gözlemlenmiştir. Çalışmada son olarak suyun geçirgenliği incelenmiştir. Kaviteli ve kavitesiz olarak 4 ayrı enerji seviyesinde ayrı ayrı doz hesapları, Monte Carlo egs_inprz aracılığıyla yapılmış ve bu değerlere ait grafikler de malzemeler içindeki hava da gözetilerek oluşturulmuştur. Sonuç olarak grafikler bize farklı malzemeleri kavite-radyasyon ilişkisi açısından kıyaslama imkânı sunmuştur.
Özet (Çeviri)
The void rates and porous structure of materials to protect the radiation affects its permeability and attenuation. In this study, various materials, used at radiation shielding and tissue patterns, are examined separetely by adding air on its any parts and exposed some photons having 50keV, 100keV, 500keV, 1MeV energies.Firstly, of used materials, effective atomic numbers 15, 35, 50 of materials indicated elemental compound at mixture prepared on Monte Carlo GUI EGSnrcMP Simulation programme. The elemental compound of brain, heart and skin also is made according to ICRU-44 report to examine the relationship of void structure on tissue and attenuation. Absorbed radiation of lead and kind of concrete magnetite used frequently in radiation shielding are observed at simulation. At last, permeability of water is examined in this study. Dose calculations at four different energy level are made seperately as having cavity and non-cavity via Monte Carlo egs_inprz and graphics belong to these values are created regarding air on the materials. As a consequence, graphics offer us chance of comparing to different materials in terms of the relationship of cavity-radiation.