Trakya Üniversitesi son sınıf lisans öğrencilerinin sağlık algısı ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between health perception and healthy lifestyle behaviors of Trakya University last grade students
  1. Tez No: 665341
  2. Yazar: DUYGU ORTANCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÖZTORA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: sağlık algısı, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, lisans öğrencileri, perception of health, healthy lifestyle behaviors, undergraduate students
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çalışmamızda Edirne il merkezinde Trakya Üniversitesi'nde öğrenim gören son sınıf lisans öğrencilerinin sağlık algısı ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi, üniversite öğrencilerinin kendi sağlık algıları ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları hakkında yeterli bilgiye sahip olup olmadıklarının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızın evrenini 2019-2020 eğitim öğretim yılında Edirne il merkezinde Trakya Üniversitesi fakültelerinde öğrenim gören son sınıf lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan anket yardımıyla toplandı. Rastgele örneklem yöntemiyle gönüllü 1250 katılımcı çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan tüm öğrencilere çalışma hakkında bilgi verildi ve sözel onamları alındı. Anket katılımcıların sosyodemografik özellikleri ile ilgili 26 soru, 15 Sağlık Algısı Ölçeği sorusu ve 52 Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği sorusu olmak üzere toplam 93 sorudan oluşmaktadır. Araştırmaya katılanların 775'i (%62) kadın 475'i (%38) erkekti. Katılımcıların Sağlık Algısı Ölçeği puanları incelendiğinde toplam puan ortalaması 75 puan üzerinden 51,4 ±7,15 olarak orta düzeyde bulunmuştur. Sağlık Algısı Ölçeği alt ölçeklerinin ortalamaları incelendiğinde en yüksek puanın kontrol merkezi, en düşük puanın sağlığın önemi alt ölçeğinde olduğu görülmüştür. Katılımcıların Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeğine verdikleri cevaplara göre ortalama puan 128,95±20,54 olarak orta düzeyde saptanmıştır. Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği alt ölçeklerinin ortalamaları incelendiğinde en yüksek puanın kişilerarası ilişkiler, en düşük puanın fiziksel aktivite alt ölçeğinde olduğu görülmüştür. Çalışmamızda Tıp Fakültesinde eğitim gören öğrencilerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği toplam puan ortalaması en düşük, Spor Bilimleri Fakültesinde eğitim görenöğrencilerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği toplam puan ortalaması en yüksek saptandı. Çalışmamızda elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde katılımcıların sağlık algısı ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasında pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bu yüzden bireylerin sağlık algısını geliştirici yaklaşımlarla sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının geliştirilmesi hedeflenmelidir. Geleceğin meslek gruplarını oluşturan üniversite öğrencilerinin Sağlıklı yaşam biçimi davranışları hakkında bilinçlendirilmesi ve bu amaca yönelik uygun müdahalelerin planlanması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the relationship between health perception and healthy lifestyle behaviors of senior undergraduate students of Trakya University in Edirne, and to investigate whether university students have sufficient knowledge on their own health perceptions and healthy lifestyle behaviors. The population of our study consists of senior undergraduate students studying at Trakya University faculties in the city center of Edirne in the 2019-2020 academic year. Data were collected through a questionnaire prepared by researcher. Using the random sampling method, 1250 volunteer participants were included in the study. All students participating in the study were informed and their verbal consents were obtained. The questionnaire consists of a total of 93 questions, including 26 questions about the sociodemographic characteristics of the participants, 15 questions on the Perception of Health Scale and 52 questions on the Healthy Lifestyle Behaviors Scale. Of the participants, 775 (%62) were female and 475 (%38) male. The total health perception score average of the participants was 51,4±7,15 out of 75 points at a moderate level. When the means of the health perception subscales were examined, the highest score was in the control center and the lowest score was in the importance of health subscale. The average Health Lifestyle Behaviors Scale score was found to be 128,95±20,54 at a medium level. When the means of Health Lifestyle Behaviors Scale subscales were examined, it was seen that the highest score was in interpersonal relations and the lowest score was in the physical activity subscale. The average Health Lifestyle Behaviors Scale score was the lowest among the students of the Faculty of Medicine and the highest among the students of the Faculty of Sports Sciences. As a result of our study, there was a positive relationship between the health perception of the participants and their healthy lifestyle behaviors. Therefore, it should be aimed to develop healthy lifestyle behaviors with approaches that improve individuals' perception of health. As the profession groups of the future, university student should be made aware of healthy lifestyle behaviors, and appropriate interventions should be planned for this purpose.