Çocuk acil servisine başvuran yenidoğan hastaların incelenmesi
Evaluation of newborn patients applying to the pediatric emergency department
- Tez No: 665564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM HAKAN BUCAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, acil servis, çocuk acil, 0-28 gün, sarılık, newborn, emergency services, pediatric emergency services, 0-28 days old, jaundice
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Yenidoğan dönemi sistemlerin fonksiyonel özellikleri, erişkine göre yüksek metabolizma hızı ve savunma fonksiyonlarının yetersizliği nedeniyle insan yaşamının çok farklı bir dönemini oluşturur. Yenidoğan döneminde acil servise başvuru şikayetleri değişkenlik göstermektedir. Bu çalışmada yenidoğan hastaların çocuk acil servise başvuru nedenleri, muayene bulguları, acil servislerde istenen laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri, acil servis sonlanımının incelenmesi ve elde ettiğimiz veriler doğrultusunda yenidoğan bebekler ile ilgili morbidite ve mortalite azaltılcı bilgilere ulaşılması amaçlandı. Gereç ve yöntem: İleriye dönük olarak gerçekleştirilen bu çalışmada, 15.10.2019 ile 15.11.2019 tarihleri arasında çocuk acil servisine başvuran 0-28 günlük bebeklerin incelenmesi planlandı. Hastaların cinsiyet, yaş, doğum ağırlığı, doğum haftası, doğum şekli, başvuru şikayeti, özgeçmişine ait özellikler, fizik muayene bulguları, tanılar, hastalardan istenen laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri, acil servis sonlanımları kaydedildi. Bulgular: Bir aylık süreçte 144 olgu çalışmaya alındı. Olguların en sık üç başvuru şikayeti; sarılık 49 (%34,0) olgu, gastrointestinal sistem ile ilgili şikayetler 43 (%29,8) olgu ve nörolojik sistem ile ilgili şikayetler 39 (%27,0) olgu şeklinde olduğu saptandı. Çalışmaya alınan olguların en sık aldıkları üç tanı; yenidoğan sarılığı 47 (%32,6) olgu, rutin çocuk sağlığı muayenesi 33 (%22,9) olgu ve barsak gazı ile ilişkili durumlar 32 (%22,2) olgu olduğu belirlendi. Olguların 120 (% 83,3)'sinin acil servisten tedavi sonrası taburcu edildiği, 24 (% 16,6)'nün yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatırılarak ya da başka bir sağlık kuruluşuna sevk edilerek tedavi edildiği tespit edildi. Sonuç: Çalışmamız sonucunda yenidoğan hastaların en sık sarılık şikayeti ile çocuk acil servisine başvurdukları ve en sık yenidoğan sarılığı tanısı aldıkları belirlendi. Çocuk acil servislerinde çalışan sağlık çalışanlarının patolojik ve fizyolojik sarılık hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olması ve yenidoğan sarılığı için risk faktörüne sahip yenidoğanların önceden tespit edilip ailelerin bu konu hakkında uyarılması, yenidoğan sarılığına bağlı yatışların azaltılmasında ve sarılığa bağlı olası uzun süreli komplikasyonların azaltılmasında kolaylık sağlayacaktır
Özet (Çeviri)
Aim: Due to the functional properties of systems, higher metabolic rate compared to adults and lack of defense functions, neonatal period constitutes a very different period of human life. Complaints of admission to the emergency department in the neonatal period vary. In this study, it was aimed to examine the reasons for newborn patients to apply to the pediatric emergency service, examination findings, laboratory and imaging tests requested in emergency services, the outcome of the emergency department, and to reach morbidity and mortality reducing information about newborn babies in line with the data we obtained. Material and method: In this prospective study, it was planned to examine 0-28 days old babies who were admitted to the pediatric emergency service between 15.10.2019 and 15.11.2019. Gender, age, birth weight, birth week, delivery type, application complaint, history characteristics, physical examination findings, diagnoses, laboratory and imaging tests requested from the patient, and emergency service outcome were recorded. Results: 144 cases were included in the study in a one month period. The most common three application complaints of the cases; jaundice in 49 (34,0%) cases, complaints about the gastrointestinal system in 43 (29,8%) cases and complaints about the neurological system in 39 (27,0%) cases. The three most common diagnoses of the subjects included in the study; neonatal jaundice in 47 (32,6%) cases, routine pediatric examination 33 (22,9%) cases and abdominal distension 32 (22,2%) cases. It was found that 120 (83.3%) of the cases were discharged from the emergency department after treatment, and 24 (16.6%) were treated by hospitalization in the neonatal intensive care unit or referral to another health institution. Conclusion: As a result of our study, it was determined that newborn patients most frequently applied to the pediatric emergency service with the complaint of jaundice and were most frequently diagnosed with neonatal jaundice. Healthcare professionals working in pediatric emergency services having knowledge and experience about pathological and physiological jaundice and newborns with risk factors for neonatal jaundice being identified in advance and families being warned about this issue will facilitate the reduction of possible hospitalizations due to neonatal jaundice and possible long-term complications.