Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin egzersize yönelik davranış düzenleme durumları ile akademik öz yeterlik algıları arasındaki ilişki
The relationship between the exercise-related behavior regulations of Faculty of Sports Sciences students and their academic self-efficacy
  1. Tez No: 665970
  2. Yazar: GİZEM GÜNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAY KİREMİTCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Yeterlik, Akademik Öz Yeterlik, Davranış Düzenleme, Exercise, Competence, Academic Self-Efficacy, Behavior Regulation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu araştırmada, spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin egzersize yönelik davranış düzenleme durumlarıyla, akademik öz-yeterlik algıları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu araştırmada, egzersize yönelik davranış düzenleme durumu ile akademik özyeterlik algısı arasındaki ilişkinin tespiti noktasında tarama modeline başvurulmuştur. Veriler Egzersizde Davranışsal Düzenlemeler Ölçeği-2 ve Akademik Yeterlik Ölçeği ile elde edilmiştir. Çalışmaya toplamda 238 spor bilimleri fakültesi öğrencisi katılmıştır. Elde edilen verilere, bağımsız örneklem t-testi, tek tönlü varyans analizi (lsd), basit ve kanonik korelasyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular: Yapılan çözümleme sonucunda, sosyal statü ile içsel düzenleme ile güdülenmeme ve bilişsel uygulamalar ile içsel düzenleme ve güdülenmeme arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca, teknik beceriler ile güdülenmeme arasında ilişkinin anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan akademik öz yeterlik düzeyi ile davranış düzenleme durumları arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to determine the relationship between students' exercise-oriented behavior regulation and their academic self-efficacy perceptions. Method: In study, the screening model was used to determine the relationship between exercise-oriented behavior regulation and academic self-efficacy perception. The data were obtained by Behavioral Regulations in Exercise Scale-2 and Academic Competence Scale. The questionnaires were applied to 238 people in total. Independent Sample t-Test and One Way Analysis of Variance (LSD), basic and Canonical correlation analysis were used in the analysis of the data obtained in the study. Results: As a result of the analysis, it was noted that there is a relationship between social status and internal regulation and unmotivation. In addition, it was found that there is a positive significant relationship between cognitive practices and internal regulation, unmotivation. In this section, it was also found that there is a positive relationship between technical skills and unmotivation. On other hand, it has been observed that there is a relationship between academic self-efficacy and behavior regulation.