Arapça yazma becerilerinin geliştirilmesinde edebi tasvirlerin kullanımı
Using literary descriptions in the development of Arabic writing skills
- Tez No: 666109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETHEM POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Yazma Becerisi, Yaratıcılık, Tasvir, Betimleme, Arabic Literature, Writing Skills, Creativity, Description, Depiction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Dört temel dil becerilerinden biri olan yazma becerisi, kişinin duygu ve düşüncelerini belli bir birikimle yazıya aktarmasıdır. Ancak yazma işi sadece herhangi bir konuda bilgi vermekle sınırlı değildir, aynı zamanda karşı tarafta estetik bir zevk uyandırma amacı da vardır. Kişide bu estetik zevki uyandırma amacıyla yazılan metinler, içeriğinde birçok edebi sanat barındırmaktadır. Bu sanatlardan biri ise roman, öykü ve şiir gibi türlerde sık rastlanan tasvir sanatıdır. Tasvir; anlatılanın (kişi, nesne, mekân vb.) karşı tarafın zihninde canlandırmasına fırsat veren bir anlatım türüdür. Yazma becerisi ve yazılı anlatım gibi derslerde genellikle öğrenciler hayal kurmaktan uzak, sade ve basit cümleler yazmakta olup yaratıcılığı öne çıkaran tasvir anlatımlarına yer vermemektedirler. Bu araştırmanın amacı, romanlarda yer alan tasvir öğelerini, tasvirlerin özelliklerini, yapılarını incelemek ve Arapça öğretiminde yazma becerilerinin geliştirilmesine yönelik etkinlik tasarımları hazırlamaktır. Bu bağlamda önde gelen Arap yazarlarından Necîb Mahfûz'un 'Asru'l-Hubb (Aşk Zamanı) ve Bahâ Tâhir'in Vâhatu'l-Gurûb (Sürgünde Günbatımı) adlı romanları tasvir açısından incelenmiştir. Romanlardan elde edilen tasvir öğeleri ışığında yazma becerileri öğretiminde kullanılabilirliğine dair öneriler ve tasvir temelli yazma etkinlikleri tasarımı sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Writing skill, which is one of the four basic language skills, is to transfer one's emotions and thoughts to the article with a certain accumulation. However, writing is not only limited to providing information on any subject, but also has the aim of creating an aesthetic pleasure on the opposite side. The texts written in order to awaken this aesthetic taste in the person contain many literary arts. One of these arts is the depiction art frequently encountered in genres such as novels, stories and poetry. Description; It is a type of expression that allows the narration (person, object, space, etc.) to be played in the mind of the other party. In lessons such as writing skills and written expression, students often write simple and simple sentences that are far from imagining and do not include depiction expressions that emphasize creativity. The purpose of this research is to examine the depiction elements in novels, the features and structures of depictions, and to prepare activity designs for the development of writing skills in Arabic teaching. In this context, the novels of 'Asru'l-Hubb (Time of Love) and Bahâ Tâhir's Vâhatu'l-Gurûb (Sunset in Exile) by Necîb Mahfûz, one of the leading Arab writers, were examined in terms of depiction. In the light of the depiction items obtained from the novels, suggestions on the usability of teaching writing skills and design of depiction based writing activities are presented.