Uluslararası ticarette intermodal taşımacılık: Uluslararası uygulamalar ve Türkiye için öneriler
Intermodal transport in international trade: International practies and recommendations for Turkey
  1. Tez No: 666241
  2. Yazar: BÜŞRA DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜSLÜM BASILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ulaşım, Economics, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ticaret, İntermodal Taşımacılık, Uluslararası Taşımacılık, International Trade, Intermodal Transport, International Transport, Transport Policies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Küreselleşmenin hız kesmeden devam ettiği koşullarda, ülkeler arasındaki uluslararası ticaret de hız kesmeden devam etmektedir. Ancak yoğun rekabet ortamında ülkelerin ekonomilerini düşünmeleri sonucunda dünya ticaretinde daha önemli rol oynama isteğiyle uluslararası ticaretin gerçekleşmesinde önemli yere sahip olan faaliyetlere ya da alanlara eğilim artarak farklılaşma yoluna gidilmektedir. Böylece yoğun uluslararası ticaret ortamında ülkelerin diğer ülkelerden farklı alanlarda uzmanlaşmaları sonucu artan farklılaşmayla birlikte büyük kârlılıklar oluşmaktadır. İntermodal taşımacılık ise bu şekilde itici güçler aracılığıyla gelişen ve gelişmekte olan bir kavramdır. Dolayısıyla uluslararası ticarette ülkeler ne kadar verimli ve etkili bir intermodal taşımacılık sistemi ve faaliyeti gerçekleştirirse o kadar kârlı çıkabilme olasılıkları yüksektir. Fakat intermodal taşımacılık sadece ülkelere veya ülke ekonomilerine fayda sağlamakla kalmayarak, insanlık ve sürdürülebilir yaşama dair birtakım faydalar ortaya çıkarmaktadır. Şöyle ki; intermodal taşımacılık ile ülkelerde dengeli taşıma türü kullanımının benimsenmesi ve avantajlı olan taşıma türlerinin tercihi sonucunda daha az havayı kirleten, daha az gürültü veren, daha az trafik sıkışıklığı ve daha az kaza riski olan bir taşıma şekli kullanılmış olmaktadır. Kısacası, her açıdan çevre dostu bir taşımacılığı beraberinde getirmektedir. Yoğun rekabet ve uluslararası ticaret ortamında ülkelerin tüm bu faydaları sağlayabilmeleri için ülke koşullarını intermodal taşımacılık ile uyumlu hale getirmeleri gerekmektedir. Bu yüzden ülkeler ulaşım politikalarına intermodal taşımacılığı destekleyen nitelikte planlar, önlemler, teşvikler veya programlar geliştirmektedir. Türkiye de bu ülkelerden biri olarak son yıllarda beş yıllık kalkınma planlarına, hedeflerine ve programlarına ekleyerek intermodal taşımacılığın gelişimine katkı sağlamaktadır. Çalışmanın amacı ise intermodal taşımacılığın yeri ve önemini açıklayarak, Türkiye'nin de dâhil olduğu çeşitli ülkelerin intermodal taşımacılığa ilişkin geliştirdikleri ve uyguladıkları ulaşım politikalarını ortaya koymak, Türkiye için konuyla ilişkili birtakım öneriler geliştirmektir.
Özet (Çeviri)
Under conditions where globalization continues unabated, international trade between countries continues without slowing down. However, in the intense competitive environment, as a result of the countries thinking about their economies, the desire to play a more important role in world trade and the tendency towards activities or fields that have an important place in the realization of international trade increases and differentiation is preferred. Thus, in the intensive international trade environment, with the increasing differentiation as a result of the specialization of countries in different fields than other countries, great profits are created. These are driving forces. Intermodal transportation, on the other hand, is a concept develops that a through this driving forces.Therefore, the more efficient and effective intermodal transport systems the countries have, the higher the possibility of profitability in international trade.However, intermodal transportation not only benefits countries or country economies, but also brings out a number of benefits for humanity and sustainable life.Namely; with intermodal transport, adopting a balanced mode of transport and the preference of advantageous transport types in countries; is used a mode of transport with less air pollution, less noise, less traffic congestion and less accident risk.In short, it brings with it an environmentally friendly transportation in every aspect. In the intense competition and international trade environment, countries need to harmonize the country conditions with intermodal transportation in order to provide all these benefits. Therefore, countries develop plans, measures, incentives or programs that support intermodal transport in their transport policies. Turkey also similar to these countries; has recently included intermodal transport in its plans, programs and targets and it contributed to the development of intermodal transportation. The aim of the study is to explain the place and importance of intermodal transportation, to reveal that some countries including Turkey, intermodal transport development and policies, and to develop a series of recommendations on this issue for Turkey.