Türkiye ve Kore kültüründe doğum ritüellerinin karşılaştırılması (Kayseri ve Andonğ yöresi)
Comparison of birth ritual of Turkey and Korean culture (Kayseri and Andonğ region)
  1. Tez No: 666242
  2. Yazar: NİHAN KARAKUŞ HARMANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KÖROĞLU TÜRKÖZÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Halk Bilimi (Folklor), Eastern Linguistics and Literature, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Geçiş Ritüelleri, Doğum Ritüelleri, Kore Kültürü, Kayseri Yöresi, Andonğ Yöresi, Rite of Passage, Birth Rituels, Korean Culture, Kayseri Region, Andonğ Region
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kore Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 370
Özet
İnsan hayatının başlıca üç önemli geçiş dönemi vardır. Bunlar; doğum, evlenme ve ölümdür. Bu çalışma; Türkiye ve Kore kültüründe doğum ritüellerinin amacının ne olduğu, bu ritüeller arasındaki benzer ve farklı uygulamaların hangi temele, inanca ve kültürel eğilime dayandığı, doğum ritüellerinin birbirine olan benzerlik ve farklılıklarının neler olduğu, ritüel esnasında tespit edilen sembollerin neleri simgelediği gibi soruları temel alarak hazırlanmıştır. Böylece, coğrafi konum olarak birbiriyle uzak bu iki ülkenin kültüründe doğum konusunda benzer ve farklı inançların ortaya çıkarılması, bu inançların dayandığı kültürel eğilimlerin saptanması amaçlanmıştır. Bu çalışmada doğum olayı ile ilgili halk bilgisi, ritüel ve uygulamalar etnografik alan çalışması yöntemiyle Kayseri ve Andonğ yörelerinde toplanan veriler ve literatürdeki bilgiler kullanılarak incelenmiştir. Çalışmada doğum olayı; doğum öncesi, sırası ve sonrası olarak üç ana bölümde ele alınmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde literatürden ve alandan elde edilen veriler yorumlanarak genel sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Türkiye ve Kore'de doğumla ilgili halk inanışlarının ailenin mutluluğu, bebeğin ve annenin sağlığı ve geleceği üzerine yoğunlaştığı görülmüştür. Doğumla ilgili uygulamaların ve inanışların temel amacı sağlıklı bir aile kurumunun oluşmasını sağlamaktır. Doğum ritüelleri Türkiye ve Kore'de folklorik kültürden, halk inanışlarından ve gizil güçlerin varlığından etkilenmektedir. Kore'de ve Türkiye'de, doğum ritüellerinde benzerlik ve farklılıklar olduğu, bu ritüellerin her iki ülkede de benzer kültürel eğilimlere dayandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Human life has three major transition periods. These; birth, marriage and death. This work; Turkey and what is the purpose of the birth rituals in Korean culture, similar and different applications between these rituals which basic beliefs and is based on cultural trends, birth rituals is what the similarities and differences with each other, the symbols detected during rituals what as icons questions are prepared based. It was aimed to reveal similar and different beliefs about birth in the cultures of these two countries, which are geographically distant from each other, and to determine the cultural trends on which these beliefs are based. In this study, folk knowledge, rituals and practices related to the birth event were examined using the data collected in Kayseri and Andonğ regions by the method of ethnographic fieldwork and the information in the literature. Birth event in the study; It is discussed in three main sections as before, during and after birth. In the conclusion part of the study, the general results were tried to be reached by interpreting the data obtained from the literature and the field. Turkey and Korea in the family happiness of folk beliefs about childbirth, it was seen that the baby and the mother's health and focus on the future. The main purpose of practices and beliefs about childbirth is to provide a healthy family institution. Birth rituals folkloric culture in Turkey and Korea, are affected by the presence of the folk beliefs and latent power. In Korea and Turkey, where their similarities and differences of birth rituals, rituals in these two countries were found to be based on similar cultural trends.