İbn Teymiyye'den Vehhâbîliğe değişen Mürcie yaklaşımı
- Tez No: 666371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mürcie, İrca, İbn Teymiyye, Vehhabilik, Sefer el-Havali, Adil b. Abdullah, Ebu Muhammed el-Makdisi, Murji'ah, Irja, Ibn Taymiyyah, Wahhabism, Safar al-Hawali, Abu Mohammad al-Makdisi, Adel bin Abdallah
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
İrcâ kavramı ve Mürcie mezhebi tarihsel süreç içerisinde farklı anlaşılmıştır. Ehli Hadis alimleri Mürcie mezhebine karşı sert tavrıyla bilinir. İbn Teymiyye, ilk dönem Ehli Hadis alimlerinin sert tavrını yumuşatmaya çalışmış, Mürcie mezhebi içerisinde yaptığı sınıflandırma ile tartışmaları lafzî olarak değerlendirmiştir. Vehhâbi gelenek içerisinde İbn Teymiyye'nin takındığı kuşatıcı tavrı devam ettirenler olmuştur. Ancak Vehhâbi gelenek içerisinde Mürcie aleyhine sert tavır son dönemde ön plana çıkmaktadır. Günümüzde farklı Selefi grupların öne çıkan yazarları olan ve konuyla ilgili yayınları olan Adil b. Abdullah, Sefer el-Havâlî, Ebu Muhammed el-Makdîsî gibi müellifler Mürcie isimlendirmesini Eş'arî ve Mâturîdî mezhepleri için de kullanmaktadır. Bu çalışmada öncelikle İrcâ ve Mürcie kavramlarıyla ilgili farklı mezheplere mensup müelliflerin yazdığı klasik mezhepler tarihi kaynaklarının verdiği bilgiler mukayeseli olarak ele alınmıştır. Sonra ilk dönem Ehl-i Hadis alimleri ile İbn Teymiyye'nin ircâ ve Mürcie hakkındaki görüşlerine yer verilmiş, onları kaynak edinen Vehhâbîler ve Vehhâbiler içerisinden çıkarak farklılaşan Selefi yazarların değişen yaklaşımları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of“Irja'”and the Murji'ah sect have been understood differently in the historical process. Ahl Hadith are known for their harsh attitude towards the Murji'ah sect. Ibn Taymiyyah tried to soften the harsh attitude of the early Ahl Hadith scholars and evaluated the discussions as literal with the classification he made within the Murji'ah sect. In the Wahhabi sect, there were those who continued the encompassing attitude of Ibn Taymiyyah. However, in the Wahhabi sect, the harsh attitude against Murji'ah has come to the fore recently. Today, authors of different Salafi groups, such as Adel bin Abdallah, Safar al-Hawali and Abu Mohammad al-Makdisi, who have prominent publications on the subject, use the name“Murji'ah”for the Ash'ari and Maturidi sects. In this study, the information provided by the“history of classical sects”sources written by authors of different sects about the concepts of Irja' and Murji'ah are comparatively analyzed, and the views of the early Ahl Hadith scholars and Ibn Taymiyyah on“Irja'”and“Murji'ah”are included, and the changing approaches of Wahhabi and Salafi writers who were differentiated from Wahhabis who they all took Ahl Hadith and Ibn Taymiyyah as their source, were compared.