Düz basım ve çevrilerek alınan parmak izlerinin otomatik parmak izi tespit sistemi (OPTES)'nde tespit performanslarının karşılaştırılması
Comparing hit performance for plain and rolled fingerprints in automated fingerprint identification system (AFIS)
  1. Tez No: 666591
  2. Yazar: ÖZCAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: OPTES, düz basım parmak izi, çevrim parmak izi, olay yeri izi, irtibat/tespit/eşleşme, AFIS, plain fingerprints, rolled fingerprints, latent, hit
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Kişilerden alınan parmak izleri ve olay yeri izleri, Otomatik Parmak İzi Tespit Sistemleri (OPTES)'nde sorgulanır, kaydedilir ve saklanır. Yetkili kurumlar tarafından kişilerin on parmak izlerinin her biri, çevrilerek (tırnaktan tırnağa) ve düz basım formatında alınarak OPTES'e kaydedilir. Bu iki tip parmak izi birbirini tamamlar çünkü; çevrim izler, daha geniş alanı kapsamakta ve daha fazla sayıda karakteristik özellik ihtiva etmekte iken düz basım izler daha net görünüme sahip ve daha az bozulmuş yapıdadır. Bu sebeple aynı parmağın iki farklı teknikle alınmış parmak izlerinin, olay yeri izleri ile irtibat sağlamak amacıyla OPTES sorgusunda birlikte kullanıldığında, irtibat performansını artırıcı katkısının olacağı bilinmektedir. Bu çalışmada, öncelikle 105 kişiden çevrim ve düz basım olmak üzere toplam 2100 parmak izi alınarak OPTES'e kaydedilmiştir. Daha sonra sistem yazılımı yardımıyla aynı parmak izlerinden 7243 adet olay yeri izleri oluşturulmuştur. Parmak izlerinin merkez, delta, üst, yan ve alt bölgelerinden oluşturulan olay yeri izleri, çevrim ve düz basım parmak izlerinin kayıtlı olduğu sistemde sorgulanmıştır. Her bir olay yeri izi için parmak izi bölgesine göre FH, SSH, OSH, NHOLH ve NH irtibat/tespit durumları elde edilmiştir. Çalışma sonucunda OPTES'te çevrim ve düz basım izlerin uygun sorgu algoritması ile birlikte kullanılması durumunda, olay yeri izlerinin irtibat ortalamasının %1,9 oranında artırılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Both fingerprints of individuals and latents are registered, stored and searched in Automated Fingerprint Identification Systems (AFIS). Authorized agencies routinely collect both rolled and plain fingerprints of all the ten fingers of individuals. These two types of fingerprints complement each other, since rolled fingerprints are of larger size and contain more minutiae, and plain fingerprints are less affected by distortion and have clearer ridge structure. It is widely known in the fingerprint community that searching both rolled and plain fingerprints can improve the accuracy of latent matching and it is assumed that searching in that way may increase the hit performance of AFIS. In this study, both rolled and plain fingerprints of all the ten fingers of 105 individuals-2100 single fingerrpints are collected and registered to AFIS. Then 7243 latents are reproduced with the help of AFIS software that are known to be part of collected rolled or plain fingerprints. Reproduced latents from core, delta, upper, side (left/right) and lower part of the original fingerprints are searched against known ten prints database. Hit percentages of latents are found for any parts accorgding to FH, SSH, OSH, NHOLH and NH performances. As a result, it is detected that hit performance of latents may increase %1,9 in avarage if a suitable search algoritm used for rolled and plain fingerprints together.