Türkiye ve Güney Kore'deki sosyal bilgiler eğitimi uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of social studies education applications in Turkey and South Korea
  1. Tez No: 666658
  2. Yazar: MEHMET TATAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN ÜNAL İBRET
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı, Ders Kitapları, Karşılaştırmalı Eğitim, Türkiye ve Güney Kore Eğitim Sistemleri, Social Studies Curriculum, Textbooks, Comparative Education, Education Systems of Turkey and South Korea
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Küreselleşen dünyada ülkeler eğitim sistemlerini geliştirirken uluslararası perspektiflere dikkat etmek durumundadırlar. Bu bağlamda ülkemizde eğitim sistemi geliştirilirken uluslararası perspektifler dikkate alınmaktadır. Araştırmanın amacı, Türkiye ve Güney Kore Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programları'nın ve Sosyal Bilgiler ders kitaplarının karşılaştırmalı analizinin yapılarak incelenmesidir. Araştırmanın kaynak ve materyallerini 2019-2020 eğitim öğretim yılında uygulanan Türkiye ve Güney Kore Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programları ile ortaokul Sosyal Bilgiler ders kitapları oluşturmaktadır. Araştırmanın verilere Güney Kore Kültür Merkezi içerisinde faaliyet gösteren devlet kütüphanesinden gerekli izinler alınarak konu ile ilgili kaynak ve dokümanlar toplanarak ulaşılmıştır. Elde edilen Korece dokümanlar Türkçeye çevrilerek dil uzmanı tarafından çeviriler kontrol edilmiştir. Ayrıca Güney Kore'de Sosyal Bilgiler alan uzmanı ile e-mail aracılığıyla gerçekleştirilen yazışmalarda öğretim programı ve Sosyal Bilgiler ders kitabı ile ilgili bilgi alışverişi yapılmıştır. Araştırmanın kaynak ve dokümanları incelenirken nitel araştırma yöntemleri kapsamında doküman incelemesi yapılmıştır. Ayrıca Sosyal Bilgiler ders kitaplarından seçilen örneklemlerin betimsel analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda her iki ülkenin öğretim programlarındaki amaç cümleleri incelendiğinde Türkiye'deki öğretim programında milliyetçilik değerlerine, Güney Kore'de ise evrensel değerlere daha fazla yer verildiği bulgusuna ulaşılmıştır. Türkiye ve Güney Kore Sosyal Bilgiler ders kitaplarında yer alan amaç cümleleri karşılaştırıldığında Güney Kore Sosyal Bilgiler ders kitabındaki amaç cümlelerinin daha fazla olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Türkiye Sosyal Bilgiler 7. sınıf ders kitabında Etkin Vatandaşlık ve Küresel Bağlantılar öğrenme alanı içeriklerinde eksikliklerin olduğu görülmektedir. Araştırma sonunda elde edilen bulgular kapsamında bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The countries in the globalizing world have to pay attention to international perspectives while developing their education systems. In this context, international perspectives are taken into account while developing the education system in our country. The purpose of the study is to examine Social Science textbooks and Social Studies Curriculum of Turkey and South Korea by the comparative analysis. The resources and materials of research are consisted of Social Studies Curriculum and Social Studies textbooks of Turkey and South Korea used in middle school in the 2019-2020 academic year. The data of the study were obtained by getting the necessary permissions from the state library in South Korean Cultural Center and collecting the relevant resources and documents. The Korean documents obtained were translated into Turkish and the translations were checked by a translator. Moreover, information was exchanged about the curriculum and the Social Studies textbook with a lecturer in South Korea via e-mail. While examining the source and documents of the research, document analysis was made within the scope of qualitative research methods. In addition, the samples selected from Social Studies textbooks was performed descriptive analysis. In the result of the research, while the purpose statements in both countries are examined, it is seen that nationalism value in the curriculum of Turkey and universal values in curriculum of South Korea are given more. When the number of purpose statements in social studies textbooks in South Korea are compared with Turkey, it is found that there are more purpose statements in Social Studies textbook of South Korea than Social Studies textbook of Turkey. The deficiencies in the area of learning content of Active Citizenship and Global Connections are seen in the 7th grade Social Studies textbook in Turkey. Some suggestions were made within the scope of the findings obtained at the end of the research.