Yoğun bakım hastalarının hemşirenin varlığını algılamalarında hemşirelere verilen çevresel stresörleri azaltmaya yönelik eğitimin etkisi
The effect of training given to nurses to reduce environmental stressors on intensive care patients' perception of nursing presence
- Tez No: 666663
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ERKAL İLHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirenin Varlığı, Yoğun Bakım, Yoğun Bakım Hemşiresi, Yoğun Bakım Stresörleri, Intensive Care, Intensive Care Nurse, Intensive Care Stressors, Nursing Presence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma yoğun bakım hastalarının hemşirenin varlığını algılamalarında hemşirelere verilen çevresel stresörleri azaltmaya yönelik eğitimin etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Araştırma yarı deneysel, ayrı örnek grup modelli bir müdahale çalışmasıdır. Araştırma, kardiyovasküler cerrahi yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşireler ve bu hemşirelerin bakım verdiği hastalar olmak üzere iki grupta yürütüldü. Hemşirelere yoğun bakım ortamında çevresel stresörleri azaltmaya yönelik 12 saatlik eğitim verildi. Eğitim öncesi ve sonrası hemşirelerin bakım verdiği hastalarla görüşmeler yapılarak veriler toplandı. Araştırma Temmuz 2019- Mart 2020 tarihleri arasında Ondokuzmayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini; hemşireler için kardiyovasküler cerrahi yoğun bakım ünitesinde çalışan 13 hemşirenin tamamı, hastalar için; eğitim öncesi 33 ve eğitim sonrası 33 olmak üzere toplam 66 hasta oluşturdu. Hastalardan toplanan veriler için 'Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu', 'Yoğun Bakım Ünitesinde Çevresel Stresörleri Ölçeği', 'Yoğun Bakım Deneyim Ölçeği' ve 'Hemşirenin Varlığı Ölçeği' kullanıldı. Hemşirelere ait veriler 'Hemşire Tanıtıcı Bilgi Formu' ile elde edildi. Çalışmada elde edilen verilerin analizinde SPSS paket programı kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde Yüzdelik, Frekans, Ortalama, Standart sapma, Ki-Kare, Student t, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri kullanıldı. Araştırma sonucunda, hemşirelere verilen çevresel stresörleri azaltmaya yönelik eğitimin ardından; hastaların hemşirenin varlığını algılama düzeyinin arttığı, olumlu yoğun bakım deneyimlerinin arttığı ve yoğun bakım ortamı çevresel stresörlerini algılama düzeylerinde anlamlı bir değişim olmadığı bulundu.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of training given to nurses to reduce environmental stressors on intensive care patients' perception of the presence of nurses. The research is a quasi-experimental, separate sample group modeled intervention study. The study was carried out in two groups as nurses working in the Cardiovascular Surgery intensive care unit and the patients they care for. 12-hour training was given to the nurses to reduce environmental stressors in the intensive care environment. Before and after the training, data were collected by interviewing patients whom nurses gave care. The research was carried out at the Ondokuzmayıs University Health Application and Research Center between July 2019 and March 2020. The sample of the research; For nurses, all 13 nurses working in the Cardiovascular Surgery intensive care unit, for patients; A total of 66 patients consisted of 33 before the training and 33 after the training. 'Patient Descriptive Information Form', 'Environmental Stressors in Intensive Care Unit Scale', 'Intensive Care Experience Scale' and 'Nursing Presence Scale' were used for the data collected from the patients. The data belonging to the nurses were obtained with“Nurse Introductory Information Form”. SPSS package program was used to analyze the data obtained in the study. Percentage, Frequency, Mean, Standard deviation, Chi-Square, Student t, Mann Whitney U and Kruskal Wallis H tests were used to evaluate the data. As a result of the research, as a result of the training given to nurses to reduce environmental stressors; It was found that the patients' perception of the nursing presence increased, their positive intensive care experiences increased, and there was no significant change in their perception of environmental stressors in the intensive care environment.