Memory of war and the resurgence of separatist movements in the South East Nigeria
Güney Doğu Nijerya'da savaş hafızası ve ayırıcı hareketlerin dirilmesi
- Tez No: 667300
- Danışmanlar: PROF. DR. RAGIP KUTAY KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hafıza, savaş, ayrılıkçı, kendi kaderini tayin etme, etnisite
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Biafra Cumhuriyeti'nin ilanıyla başlatılan Nijerya iç savaşı (1967-1970) Nijerya Devleti'nde silinmez bir baskıya sahipti. Igbo ayrılıkçısınınlarının silahsızlanma, terhis ve yeniden bütünleşme, politikası aracılığıyla çıkarılan iç savaş sonrası iç siyaset nedeniyle istenen sonuçları veremedi ve bu politikaları izledi. Bu nedenle, bu projenin üzerinde durduğu nokta; Nijerya'daki Biafra savaşının anısına, Güneydoğu Nijerya'da özellikle modern zamanlarda ayrılıkçı hareketlerin temposunu nasıl sürdürdüğü üzerinedir. Çalışmanın ana odağı, 1999'da demokrasiye dönüşünden bu yana güney doğuda ortaya çıkan farklı ayrılıkçı hareketler üzerinedir. Bu çalışma, araştırmayla ilgili farklı literatürleri araştırarak soruna bakmasını sağlayan tanımlayıcı bir araştırma yaklaşımı benimsemiştir. Hayal Kırıklığı Saldırganlık Teorisin teorik yönelim olarak kullanan bu çalışma, Nijerya'nın güney doğusundaki ayrılıkçı hareketlerin, Nijerya'daki iç savaş siyaseti sonrası politikaları ve Igbo'ların sosyoekonomik alanda algılanan uça kaymaları ile hatırlandığı için devam ettiği sonucuna varıyor.
Özet (Çeviri)
The Nigerian civil war (1967-1970) provoked by the declaration of Biafra Republic had had indelible imprint on the Nigerian State. The post war efforts of Disarmament, Demobilization and Reintegration (3 Rs) of the Igbo secessionist into the post civil war Nigeria through the (3Rs) policy to promote national unity and integration failed to yield its desired results because of the post civil war politics that followed the 3 Rs policy. Therefore the emphasis of this project is on how the memory of the Biafra war in Nigeria has sustained the tempo of separatist movements in the south east Nigeria especially in the modern times. The main focus of the study is on the different separatist movements which have emerged in the south east since the return to civil rule in 1999. The study adopted descriptive research approach which enabled it to look at the problem by exploring different literature related to the study. Using frustration aggression theory as theoretical orientation, the study concludes that separatist movements in the south east of Nigeria is sustained because of the remembrance of the events of the civil war, post civil war politics in Nigeria and perceived marginalization of the Igbos in the socio-economic and political equation of the post civil war Nigeria. Keyword: Memory, war, separatist, self-determination, ethnicity