Social cohesion in forced migration: an attempt to operationalize social cohesion for syrians under temporary protection in Turkey
Zorunlu göç ve sosyal uyum: Türkiye'de geçici koruma kapsamindaki suriyeliler için sosyal uyumu operasyonelleştirme girişimi
  1. Tez No: 667638
  2. Yazar: YASİN TAMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEZBAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Geçici Koruma altındaki Suriyeliler, gruplararası etkileşim, sosyal uyum, zorunlu göç, operasyonlenleştirme, Syrians under Temporary Protection in Turkey, intergroup interactions, social cohesion, forced ınigration, operationalization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TED Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Politikaları ve Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Türkiye'nin tecıübe ettiği içeriye dönük zonınlu göç hareketleri göz önüne alındığında, Suriyelilerin zorunlu göçünün Türkiye'nin daha önceki deneyimlerine istinaden benzersiz gelişmelere ve istisnai değişikliklere sebep olduğu gözlemlenebilmektedir. Suriyelilerin Geçici Koruma kapsamında toplu kayıtlan, 1951 Sözleşmesi ve 1960 Protokolünün hem konuna teminatları, hem de bu iki antlaşma üzerinde Türkiye'nin uygulamış olduğu çekincelere hitap eden uyumlu bir uygulamadır. Bir sığınma ülkesi olarak Türkiye, Suriyelilerin kabulu ile beraber ''Yeni bir Ülkeye Yerleştirme“ ve ”Gönüllü Geri Dönüş“e ek olarak ilk kez ”Yerel Entegrasyon“nun zorunlu göç için bir çözüm aracı olarak uygulanabileceğini farketmiştir. Bu minvalde, Türkiye ”Yerel Entegrasyon''u zorunlu göç eden topluluklar ve ev sahibi toplum etkileşiminin gerekliliği olarak“Harmonizasyon (Uyum)”adı altında yeniden formülize etmiştir. Bu süreçte,“ yum”yaygın olarak k.'l.lllanılan asimilasyon ve entegrasyon kavramlarından açıkça aynştınlmakla beraber, aynı zamanda ulaşılması gereken bir hedef olarak olarak ilişkilendirilmiştir.“Uyum”a ulaşmak için, gnıplararası etkileşim faktörü olan“sosyal uyum”bir araç olarak tanımlanmıştır. Fakat, bu aracın tanımlanması sadece sürecin bir başlangıcıdır. Her ne kadar“sosyal uyum”konusu akademik literatürde doygunluk seviyesine ulaşmış gözüksede, bu kavramın zorunlu göç ile ilişkisi üzerine çok az çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle bu çalışma, hem Suriyelilerin Türkiye'deki benzersiz ve istisnai durumları, hem de devam eden bir zorunlu göç durumu olması sebebi ile, bu mevcut zorunlu göç durumunda“sosyal uyumun”nasıl tanımlanabileceği; bu tanımın nasıl uygulanabileceği ve ''Uyum“ hedefıne ulaşmak için ”sosyal uyum''un olası boyutları ve parametrelerinin neler olabileceğini araştırmaktır. ihai amaç ise,“sosyal uyum”kavramın ''Uyum" hedefıne ulaşmak için nasıl operasyonel bir araç haline getirilebileceğinin haritasını çıkartmaktır.
Özet (Çeviri)
Forced migration of Syrians facilitated unique progresses and exceptional changes in Turkey when previous experience with inward forced migration movements to Turkey are taken into account. Syrians' en masse registration under Temporary Protection was in compliant with the protection assurances of 1951 Convention and 1960 Protocol, albeit being a situation where reservations could apply. As a country of asylum, it was the first time when Turkey decided to mobilize Local Integration as a solution for a forced migration situation rather than resettlement or voluntary repatriation. Turkey reformulated Local Integration as Harmonization which necessitates interaction of forced migrant and host communities as well as the host country. While doing so, Harmonization explicitly segregated from the commonly accepted notions of assimilation and integration, while at the same time the concept is affiliated as an end state to be achieved. In order to do so, social cohesion, which is the faculty of intergroup interactions, identified as a medium for achieving Hannonization. However, the identification was merely the beginning ofthe process. Despite literature saturated with works on social cohesion, there are very few works on its relationship with forced migration. Therefore, attested to the unique and exceptional disposition of Syıians in Turkey as well as being an on-going forced migration situation, this study aims to investigate how social cohesion can be defined, how the definition can be applied in this situation, and what are the plausible dimensions and parameters for operationalizing social cohesion in order to achieve Harmonization as the intended outcome.