Türk edebiyatında iktibas ve Vamık Şükrü'nün İktibas adlı eseri
Iktıbas in Turkısh literature and Vamık Şükrü's 'Iktıbas' named work
- Tez No: 667661
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL ÇAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: iktibas, irsal-i mesel, mukayese, tazmin, telmih, comparison, ıktıbas, ırsalımesel, tazmın, telmıh Year: 2020
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu çalışmanın ilk kısmında, Türk edebiyatında iktibas çalışılmıştır. Belagat eserleri ile V. Şükrü'nün“İktibas”adlı eseri kıyaslanmıştır ve iktibasın tanımları, hükümleri, tasnifleri verilmiştir. Daha sonra iktibasın tazmin, irsal-i mesel ve telmih ile mukayesesi yapılmış ve iktibasın bahsi geçen diğer sanatlardan farkı dile getirilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında, Vamık Şükrü'nün“İktibas”adlı eserinin fiziksel özellikleri, muhtevası ve Vamık Şükrü'nün hayatı anlatılarak eserin transkripsiyonlu metni verilmiştir. Ayrıca eser içinde geçen edebî terimlerin, kitap ve kişi isimlerinin indeksi verilmiştir. İndekse ek olarak edebî terimler hakkında bilgilerin yer aldığı bir sözlük de çalışmanın sonuna eklenmiştir. Sayfa sayısı: 273 Tez Danışmanı: Doç. Dr. Bilal Çakıcı
Özet (Çeviri)
In first part of this work, It was worked to evaluated ıktıbas in Turkısh literature. It was compared Vamık Şükrü's“Iktıbas”named work with rhetoric books and ıt was gave definitions, rules, classifications of ıktıbas. Later, ıt was compared ıktıbas with tazmın, ırsal-ı mesel, telmıh and it was told, the difference ıktıbas between aforementioned literary arts. In second part of this work, ıt was told that physical properties, content of and living of Vamık Şükrü. It was gave that transcription of“Iktıbas”named work. Also, it was gave index about literary terms, books, persons and brief information of literary terms in this work. Page number: 273 Supervisor: Associate Professor Bilal Çakıcı