Ezine ve çevresinin neotektonik incelemesi, Biga yarımadası
Neotectonic investigation of Ezine and its environs, Biga peninsula
  1. Tez No: 668061
  2. Yazar: MERT AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FEYZİ GÜRER, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN SANĞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu Gerilmeli Sistemi, Kuzey Anadolu Fay Sistemi, Neotektonik, Sıkışmalı Sistem, Western Anatolian Extensional System, North Anatolian Fault System, Neotectonic, Compressional System
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Biga Yarımadası'nın batısında Paleozoyik-Mesozoyik metamorfik masifler ve farklı yön ve dönemlerde gelişmiş genç fay sistemleri bulunmaktadır. Bu çalışmada metamorfik masifleri sınırlayan bu fayların türleri, oluşum süreleri ve kinematiği araştırılmıştır. Saha gözlemlerimiz ve kinematik çalışmalarımız, bölgede Neojen ile Kuvaterner arasında üç gerilim fazı olduğunu göstermiştir. Yapılan analize göre, Miyosen-Pliyosen'deki ilk aşamada bölge, Batı Anadolu'da etkin olan KB-GD yönlü gerilmenin etkisi altında kalmıştır. Bu gerilme ile Biga Yarımadası'nın güneyinde gelişen bir sıyrılma fayı ile Kazdağ, Çamlıca ve Karadağ Masifleri yükselmiştir. Bu genişlemeli rejim, batıya doğru üçgen şeklinde genişleyen Bayramiç ve Edremit Havzaları'nı açmıştır. İkinci aşamada, Orta-Geç Pleyistosen'de, kısa ömürlü KD-GB sıkışma rejimi bölgeyi etkiledi. Orta-Geç Pleyistosen sıkışmasında gelişen ters fay ve bindirmeler ile özellikle Kavakdağ Yükselimi başta olmak üzere tüm bölge yükselmiştir ve Kavakdağ Yükselimi nispeten bağımsız bir blok olarak davranmıştır. Üçüncü aşamada, Kuzey Anadolu Fay Sistemi'nin Marmara bölgesine girişi ile Orta-Geç Pleyistosen'de sağ-yanal atımlı ve sol aşmalı faylar gelişmiştir. Holosen boyunca gerilimin yönü Kuzey Anadolu Fay Sistemi'nin etkisi ile KD-GB'ye dönmüştür. Bölgeden elde ettiğimiz veriler, Miyosen-Pliyosen'de Batı Anadolu Genişleme Sistemi'nin, Orta-Geç Pleyistosen'de sıkışma rejiminin ve Holosen'de Kuzey Anadolu Fay Sisteminin Biga Yarımadası'nın morfotektonik gelişiminde ana rol oynadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
To the west of Biga Peninsula, there are Paleozoic-Mesozoic metamorphic massifs and young fault systems developed in different directions and periods. In this study, the types, formation times and kinematics of these faults bounding metamorphic massifs are investigated. Our field observations and kinematic studies have shown that there are three stress phases between the Neogene and the Quaternary in the region. According to the performed analysis, in the first phase of the Miocene-Pliocene, the region was affected by the NW-SE stress continuing over western Anatolia. With this extension, Kazdağ, Çamlıca and Karadağ Massifs were uplifted by a detachment fault that developed in the south of Biga Peninsula. This extensional regime which expanded triangularly towards the west opened Bayramiç and Edremit Basins. In the second phase, in the Middle-Late Pleistocene, the short-lived NE-SW compression regime affected the region. With the reverse faults and thrusts that developed in the Mid-Late Pleistocene compression, the whole region, especially the Kavakdağ Uplift, was uplifted and behaved as relatively independent block. In the third stage, with the entrance of the North Anatolian Fault System to the Marmara region, right-lateral and left step-over faults developed in the Mid-Late Pleistocene. During the Holocene, the direction of the extension turned to NE-SW with the effect of the NAFS. The data we obtained from the region showed that the WAES in the Miocene-Pliocene, the compressional regime in the Middle-Late Pleistocene and the NAFS in the Holocene played a major role in the morphotectonic development of the Biga Peninsula.