The relations between construal level and time estimation: The effects of intentionality
Zihin kurgusu ve amaçlılığın zaman algısındaki rolü
- Tez No: 668261
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLTEN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kurgu seviyesi kuramı, süre tahmini, amaçlılık, zaman algısı, öznel zaman, Construal level theory, duration estimation, intentionality, time perception, subjective time
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tezin amacı, zaman algısının zihin kurgusu ve amaçlılık bağlamında incelenmesidir. Yapılan araştırmalar, bireylerin görevleri tamamlamak için ihtiyaç duydukları süreyi hafife alma eğiliminde olduklarını göstermiştir. Zihin kurgusunun (somut ve soyut) ve verilen görevde amacın olup olmamasının süre tahmininde farklılık göstereceği beklenmektedir. Ayrıca, katılımcıların öznel zaman algıları da, süre tahmini ile ilişkisi olup olmadığını değerlendirmek için, ele alınmıştır. Genel olarak, soyut zihin yapısında ve amacı olan bireylerin görevi tamamlamak için ihtiyaç duydukları süreye daha gerçekçi tahminler yapacağı beklenmiştir. Bu doğrultuda, üç farklı deney yürütülmüştür. Birinci deneyde, katılımcının verilen görevi tamamlamak için ne kadar süreye ihtiyacı olacağını tahmin etmesi üzerine odaklanmıştır. İkinci deneyde ise katılımcıların tamamladıkları görevin süre tahmini ve gerçekte görevi tamamladıkları süre ile tahminleri arasındaki sapma üzerinde durulmuştur. Son olarak üçüncü deneyde, amaçlılık koşulu çalışmadan çıkarılmış, önceki çalışmaları doğrulamak için yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Ankara'da bir devlet üniversitesi olan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'ndeki öğrencilerden oluşmuştur. Birinci deneye 105 öğrenci (85 kadın, 20 erkek), ikinci deneye ise 108 öğrenci (82 kadın ve 26 erkek) katılmıştır. Üçüncü deney, İstanbul'da özel bir üniversite olan Haliç Üniversitesi'nde 44 öğrenci (21 kadın, 23 erkek) ile yapılmıştır. Deneyde zaman algısı, süreyi sözel olarak tahmin etme yöntemi ile çalışılmıştır. Bununla birlikte, zihin kurgusu ve amaçlılık manipüle edilmiştir. Gruplar arasındaki farkı test etmek için, Mann-Whitney U ve ANOVA testleri kullanılmış ve ilişkiyi test etmek için ise Spearman's Korelasyon analizi yapılmıştır. Sonuçlara göre, üç farklı deneyden sadece birinci deneyin ilk hipotezi doğrulanmıştır. Farklı zihin kurgusundaki bireylerin süre tahmininde farklılık göstereceği bulgusu literatür ile uyuşmaktadır. Ancak, elde edilen sonuç çalışma hipotezinin tersi yönündedir. Somut zihin yapısındaki bireyler, soyut zihin yapısındaki bireylere göre daha uzun süre tahmininde bulunmuşlardır. Üç farklı deney kapsamında oluşturulan diğer hipotezlerin hiçbiri desteklenmemiştir. Çalışmanın sınırlılıkları ve sonuçlarını etkilediği düşünülen olası değişkenler, özellikle kurgu seviyesi kuramının evrenselliği ve sonuçları etkileyebilecek kültürel faktörler ilgili literatür kapsamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to examine the perception of time in the context of construal level and intentionality. Furthermore, subjective time perception of participants was evaluated in order to see whether it was related to duration estimation. Accordingly, three different experiments were conducted. In general, it was expected that time estimation will differ according to construal level and intentionality (having a goal in the task). The first study focused on predicting how much time the participant would need for completing the task. Besides, the second study focused on the duration estimation of the completed task of participants and the deviation between the time they actually completed the task and the time they estimated. Lastly, the third study was conducted to verify previous studies without intentionality condition. The research sample consisted of 105 students (85 female and 20 male) for the first experiment and 108 students (82 female and 26 male) for the second experiment, studying at Ankara Yıldırım Beyazıt University, a state university in Ankara. The third experiment conducted at Haliç University, a private university in Istanbul, with 44 students (21 female and 23 male). The time perception in the experiment was studied by verbal time estimation. Besides, mindset and intentionality were manipulated. Mann-Whitney U and ANOVA tests were used to test the difference between groups and Spearman's Correlation was used to test the relationship. According to the results, only the first hypothesis of the first experiment corresponded with the literature that different mindsets lead to differences in the estimation of time, but this was in the opposite direction of the hypothesis. Participants in the concrete mindset made longer estimates than those in abstract mindset did. Any of the other hypotheses were not supported. The possible variables, especially the universality of construal level theory and cultural factors, which are likely to affect the results, are presented and limitations of the study are discussed within the context of the related literature.