Periferik fasiyal sinir paralizisi ile acil servise başvuran hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients presenting to the emergency department with peripheral facial nerve paralysis
- Tez No: 668267
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇGİN SÖYÜNCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Periferik Fasiyal Paralizi, Acil Servis, Epidemiyoloji, Peripheral Facial Paralysis, Emergency Service, Epidemiology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Servis Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Giriş ve Amaç: Fasiyal sinir paralizileri; genetik faktörler, infeksiyonlar, inflamasyonlar, travmatik ve idiopatik olmak üzere birçok farklı nedene bağlı olarak görülebilir. Bu nedenler içinde en çok karşılaştığımız ise“idiopatik”ya da“Bell paralizisi”olarak bildiğimiz paralizidir. Fasiyal sinir paralizisi olan hastaların tanısı genellikle acil servislerde konulur. Biz de bu çalışmamızda acil servise başvuran fasiyal sinir paralizi olan hastaların demografik özelliklerini ve tedavi sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada; 1 Ocak 2014 ve 31 Aralık 2019 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine başvuran 498 periferik fasiyal paralizi hastası, hastane bilgi yönetim sistemi kullanılarak retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde SPSS programından yararlanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza alınan 498 hastanın 286'sınınn (%57,4) erkek, 212'sinin (%42,6) kadın olduğu saptanmıştır. Hastaların ortalama yaş değerinin 43,44±,747 olduğu, ortalama başvuru süresinin ise 46,99±4,646 saat olduğu bulunmuştur. Hastaların 98'i (%19,7) hipertansiyon, 94'ü (18,9) diyabet hastalığına sahip ve 3 (%0,6) hasta organ nakli olmuştu. 63 hasta (%12,7) daha önce PFP atağı geçirmiş. PFP'ye 16 (%3,2) hastada otitis externa, 10 (%2,0) hastada otitis media, 7 (%1,4) hastada travma, 6'şar (%1,2) hastada gebelik ve herpes zoster ile 4 (%0,8) hastada herpes zoster otikus eşlik ettiği bulunmuştur. HB evrelendirme sistemine göre 5 (%1) hastanın Grade 1, 69 (% 13,9) hastanın Grade 2, 69 (%13,9) hastanın Grade 3, 62 (%12,4) hastanın Grade 4, 30 hastanın (%6) Grade 5 ve 4 hastanın (%0,8) Grade 6 olarak bulunmuştur. Hastaların 98'inde (%19,7) BT ile, 119'unda (%23,9) MRG ile görüntüleme yapılarak olası etiyoloji aydınlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların 465'ine (%93,4) steroid, 384'üne (%77,1) antiviral reçete edilmiş ve 2 (%0,4) hastaya cerrahi müdahale yapıldığı görülmüştür. Hastaların 54'ünün (%10,8) hastaneye yatışı gerçekleşmiş, 444 hasta (%89,2) acil servisten taburcu edilmiş. Hastaların 110'unda (%22,1) tam iyileşme, 22'sinde (%4,4) tama yakın iyileşme, 7'sinde (%1,4) az iyileşme, 1 (%0,2) hastada iyileşme olmadığı bulunmuştur. Sonuç: Acil servisler periferik fasiyal paralizili hastalar için ilk başvuru alanları konumunda olduğu için başvuran hastaların bakım kalitesini, tedavi ve iyileşme oranlarını daha da arttırabilmek ve de güncel tedavi uygulamalarını takip etmek acil tıp hekimlerinin sorumluluk alanları içindedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Facial nerve paralysis; It can be seen due to many different reasons, including genetic factors, infections, inflammations, traumatic and idiopathic. The most common cause among these is the paralysis known as“idiopathic”or“Bell's palsy”. Patients with facial nerve palsy are usually diagnosed in emergency departments. In this study, we aimed to evaluate the demographic characteristics and treatment results of patients with facial nerve palsy who applied to the emergency department. Materials and Method: In this study; 498 peripheral facial paralysis patients admitted to Akdeniz University Hospital Emergency Service between January 1, 2014 and December 31, 2019 were retrospectively evaluated using the hospital information management system. SPSS program were used in the analysis of the data obtained. Findings: Of the 498 patients included in our study, 286 (57.4%) were men and 212 (42.6%) were women. It was concluded that the mean age of the patients was 43.44± .747. It was found that the mean age of the patients was 43.44±,747, and the mean admission time was 46.99±4,646 hours. Of the patients, 98 (19.7%) had hypertension, 94 (18.9%) had diabetes, and 3 (0.6%) patients had undergone organ transplantation. 63 patients (12.7%) had a previous episode of PFP. PFP was diagnosed with otitis externa in 16 (3.2%) patients, otitis media in 10 (2%) patients, trauma in 7 (1.4%) patients, pregnancy and herpes zoster in 6 (1.2%) patients. Herpes zoster oticus was found to accompany 4 (0.8%) patients. According to the HB staging system, 5 (1%) patients Grade 1, 69 (13.9%) patients Grade 2, 69 (13.9%) patients Grade 3, 62 (12.4%) patients Grade 4, 30 patients (6%) Grade 5 and 4 (0.8%) patients were found to be Grade 6. Possible etiology was tried to be clarified by imaging with CT in 98 (19.7%) patients and with MRI in 119 (23.9%) patients. 465 (93.4%) of the patients included in the study were prescribed steroids, 384 (77.1%) antivirals were prescribed, and 2 (0.4%) patients underwent surgical intervention. 54 (10.8%) of the patients were hospitalized, and 444 (89.2%) patients were discharged from the emergency department. It was found that 110 (22.1%) of the patients had complete recovery, 22 (4.4%) had almost complete recovery, 7 (1.4%) had little improvement, and 1 (0.2%) had no improvement. Conclusion: Since emergency services are the first application areas for patients with peripheral facial paralysis, it is within the responsibility of emergency medicine physicians to increase the quality of care, treatment and recovery rates of the patients who apply, and to follow up-to-date treatment practices.