Aslı Tohumcu'nun çocuk kitaplarının iç ve dış yapı unsurları bakımından incelenmesi
Asli Tohumcu's children's books review in terms of internal and external structural elements
- Tez No: 668324
- Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK KEMAL ŞAHBAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Edebiyatı, İç-Dış Yapı Unsurları, Çocuk Edebiyatı Temel Ögeleri, Children's Literature, Internal-External Structure Elements, Children's Literature Basic Elements
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın amacı Aslı Tohumcu'nun çocuk kitaplarını, çocuk edebiyatının temel ögeleri olan iç ve dış yapı unsurları bakımından incelemektir. İç yapı unsurları; konu, olay, bakış açısı ve anlatıcı, zaman, mekân alt başlıklarında değerlendirilmiştir. Dış yapı unsurları ise; kâğıt, kapak-cilt, sayfa düzeni ve yazı tasarımı, resim ve künye bilgileri başlıklarında incelenmiştir. Çalışma materyalleri olarak Aslı Tohumcu'nun çocuk edebiyatı alanında verdiği 8'i roman 4'ü öykü türünde olmak üzere 12 eseri incelenecektir. Nitel bir araştırma olan bu çalışmada; gözlem, görüşme, doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmaya başlarken literatür taraması yapılmış, çocuk edebiyatı, iç ve dış yapı özellikleri ile ilgili kaynaklar gözden geçirilmiştir. Sonrasında Aslı Tohumcu'nun çocuk kitapları ile çocuk edebiyatı ölçütleri karşılaştırılarak incelenmiştir. İncelenen eserler, çocuk edebiyatının iç ve dış yapı ilkeleriyle uyumluluğu bakımından yorumlanarak betimlenmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda Aslı Tohumcu'nun çocuk edebiyatı alanındaki eserlerinde öykü ver roman türleriyle ön plana çıktığı, eserlerinin dış ve iç yapı özellikleri bakımından çocuk edebiyatı kriterlerine genel olarak uyduğu saptanmıştır. Kitaplar; çocuklara zengin bir hayal dünyası, tutarlı bir kurgu ve ideal bir eğitsel içerik imkânı sunmuştur. Bundan yola çıkarak, Aslı Tohumcu'nun çocuk kitaplarının; çocuklar için çok yönlü bir eğitsel gelişime, aile ve öğretmenler için çocuk dünyasında yeni yaşantılar sağlamaya imkân tanıdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The research aims to examine Aslı Tohumcu's children's books in terms of internal and external structural elements, which are the essential elements of children's literature. Internal building elements; subject, event, point of view and narrator, time and place are evaluated under sub-headings. External building elements; paper, cover-volume, page layout and text design, picture and imprint information were examined. As study materials, 12 works of Aslı Tohumcu in the field of children's literature, 8 of which are novels and 4 of which are story genres, will be examined. Qualitative data collection methods such as observation, interview, document analysis are used in this program which is a qualitative research. At the beginning of the research, the literature was searched and the sources related to children's literature, internal and external structure features were reviewed. Afterwards, Aslı Tohumcu's children's books were compared with the criteria of children's literature. The examined works were interpreted and described in terms of compatibility with children's literature's internal and external structure principles. As a result of the study, it was determined that Aslı Tohumcu's works in children's literature come to the fore with story and novel types and that his works generally comply with the children's criteria's literature in terms of external and internal structure features. Books; offered children a rich fantasy world, coherent fiction and excellent educational content. Based on this, it has been determined that Aslı Tohumcu's children's books enable a versatile educational development for children and providing new experiences in children's world for families and teachers.