XVIII. yüzyılda Kahire Darphanesi
Cairo Mint in 18th century
- Tez No: 668458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SIDDIK ÇALIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Mısır, Kahire Darphanesi, XVIII. Yüzyıl, Ottoman Empire, Egypt, Cairo Mint, 18th Century
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Osmanlı Devleti Mısır'ı ele geçirdikten sonra, burada yeni kurumlar tesis etmenin yanında, Mısır'da uzun zamandır varlık gösteren bazı kurumları da faal bıraktı. Genişleyen Osmanlı coğrafyasında para arzını karşılamak, İstanbul Darphanesi için oldukça zordu. Bu noktada, merkezden uzak konumdaki Kahire Darphanesi sikke basım sürecinde etkin şekilde rol aldı. Bu çalışmada; Kahire Darphanesi'nin XVIII. yüzyıl boyunca Osmanlı maliyesindeki yeri, 1798'de Fransızların Mısır'ı işgal etmelerine kadar ele alınmıştır. Darphane'nin faaliyeti, teşkilât yapısı ve merkezle bağlantı noktaları tartışılmıştır. Sikke basım süreci; darphane personeli, teknik işlemler ve karşılaşılan sorunlar bağlamında değerlendirilmiştir. Çalışmanın temel kaynaklarını Osmanlı Arşiv kayıtları oluştururken pek çok telif çalışma da kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the Ottoman Empire conquered Egypt, besides establishing new institutions here, it also left some institutions in Egypt long-standing active. Responding to the money supply in the expanding Ottoman geography was quite difficult for Istanbul Mint. At this stage, the Mint of Cairo, which is far from the center, actively took part in the coin pressing process. In this study, the position of the Cairo Mint in the Ottoman finance during the 18th century was studied until the French invaded Egypt in 1798. The activity and organizational structure of Mint and it's connection points with the center of administration have been discussed. Coin pressing process has been evaluated in terms of mint personnel, technical processes and problems encountered. The main sources of the study are Ottoman Archive records. Also, many works have been used.