Türk sosyal güvenlik mevzuatında hizmet akdi ile çalışan sigortalılar (4/1-a) bakımından yaşlılık sigortası
Old-age insurance for workers (4/1-(a)) in Turkish social security law
  1. Tez No: 668653
  2. Yazar: BERNA GÖKCEN AYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KESER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Yaşlılık, Yaşlılık Sigortası, İşçiler, Social Security, Elderly, Old-age insurance, Workers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 369
Özet
Yaşlılık sigortası sosyal güvenlik anlamında kişilere gelecekte karşılaşılması kaçınılmaz bir risk olan yaşlılığa karşı koruyan temel bir araç ve amaçtır. Yaşlılık sigortasından yararlanabilmek için sigortalıların kanunlarca belirlenmiş bazı koşulları (prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi, yaş) yerine getirmeleri gerekmektedir. Ancak yaşlılık aylığından yararlanma koşulları, sürekli değişkenlik göstermektedir. Bunun nedeni ise, prim ödeme, sigortalılık süresi ve belli bir yaşa ulaşma gibi koşulların, ülkelerin öncelikle demografik değişimi, sosyo-ekonomik durumu, toplumsal yaşam alışkanlıkları gibi değişimlerden oldukça etkilenmesidir. Bu etkilerdeki hızlı değişim, sosyal güvenlik mevzuatlarını, oldukça karmaşık bir hale getirmektedir. Bu çalışmada, ülkemizin çalışma hayatının büyük bir bölümünü oluşturan işçiler için kabul edilen yaşlılık sigortasından hak kazanma koşulları mülga sosyal güvenlik kanunlar ile mukayeseli olarak ele alınmıştır. Çalışmada, çalışma hayatının büyük bir payına sahip işçilerin, sosyal güvenlik sisteminden en büyük beklentileri olan ne zaman emekli olacakları ve emekli olma koşullarını etkileyen durumların sorusunun yanıtına ulaşmaları hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Old-age insurance is a main tool and purpose that protects people against from old age, which is an inevitable risk to be encountered in the future in terms of Social Security. In order to benefit from old age insurance, insured persons have to fulfill certain conditions determined by the law (number of contribution days, insurance period, age). However, the conditions of benefiting from old-age pension show variability constantly. The reason for this is that conditions such as contribution payment, insurance period and reaching a certain age are rather affected by changes such as the priority demographic change, socio-economic status, social life habits of countries. The rapid change in these effects makes Social Security Legislation quite complicated. In this study, the conditions of entitlement to old age insurance accepted for workers who make up a great part of the working life of our country has been handled in comparison with the repealed laws. In this study, it is aimed that workers with a large share in working life will reach to the answer the question of when they will retire, which is their greatest expectations from the social security system, and situations that affect the conditions of retirement.