Toplumsal cinsiyet eşitliği ve sürdürülebilir kalkınma bağlamında afet mevzuatının değerlendirilmesi
Evaluation of disaster legislation in the context of gender equality and sustainable development process
- Tez No: 668655
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN TOPRAK KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet, Afet Yönetimi, Afet Mevzuatı, Sürdürülebilir Kalkınma, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Disaster, Disaster Administration, Disaster legislation, Sustainable Development, Gender Equality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüzde, doğal afetler sonucu yaşanan can kaybı ve maddi zararların sonuçlarından biri; toplumun yarısını oluşturan kadınların, cinsiyetten kaynaklı eşitsizliklerden ve toplumsal rol ve sorumlulukların yarattığı toplumsal eşitsizliklerden dolayı daha fazla zarar görmesidir. Diğeri ise ülkenin sürdürülebilir kalkınmasının zarar görmesidir. Kadınlar ülke ekonomisinin gelişimi açısından işgücüne katılım ve yeniden üretim fonksiyonları bakımından önemli bir aktör olmasına karşın üretimde cinsiyet eşitsizliği nedeniyle yer alamadığı gibi afetlerde toplumsal ve bedensel kırılganlıklarla karşı karşıya bırakılmaktadır. Uluslararası alanda yapılan çalışmalar ve paylaşılan deneyimler ülkelerin kalkınmasının önündeki en büyük engellerden birinin afetler olduğu ve azgelişmiş ülkelerin afetlerden daha fazla etkilediği konusunda görüş birliği sağlanmıştır. Bu sorunun çözümüne ilişkin olarak afetlerin etkilerinin azaltılması ve sürdürülebilir kalkınmanın devam edebilmesi için afet mevzuatı ve sürdürülebilir kalkınma plan ve eylemlerinin toplumsal cinsiyete duyarlı olması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması bu anlamda önemlidir. Bu nedenle afet risklerinin azaltılabilmesi ve afet zararlarının en aza indirgenmesi için kadınların afet yönetim süreçlerine dâhil edilmesi, mevzuatların toplumsal cinsiyete duyarlı olarak yeniden düzenlenmesi ve uygulamada aktif katılımının sağlanması gerekmektedir. Bu tez çalışması ile afet mevzuatının toplumsal cinsiyete duyarlı bakışla değerlendirilmesi yapılacak ve sonrasında ulusal ve uluslararası toplumsal cinsiyet ve afetlerle ilgili mevzuat değerlendirmesi çerçevesinde mevcut afet mevzuatımızın neden cinsiyete duyarlı olması ve nasıl olmasına ilişkin öneriler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, one of the consequences of loss of life and material losses as a result of natural disasters is that women who make up half of the society suffer more from gender inequalities and social inequalities caused by social roles and responsibilities. The other is the loss of country's sustainable development. Although women are important actors in terms of participation in the labor force, reproductive functions and development of country's economy, they cannot take part in the workforce due to gender inequality and they are also exposed to physical and social vulnerabilities in disasters. International studies and experiences agreed that one of the biggest obstacle to country's development is disasters and that the second and third world countries affected more (by the disasters). Regarding the solution of this problem, in order reduce the effects of disasters and continue sustainable development, it is important in this sense that disaster legislation and sustainable development plans and actions are gender sensitive and ensure gender equality. For this reason, in order to reduce disaster risks and minimize disaster losses, women should be included in disaster administration processes, their legislation should be reorganized sensitive to gender and their active participation in practice should be ensured. With this thesis, disaster legislation will be evaluated with a gender-sensitive view, and then recommendations will be presented on why and how our current disaster legislation should be gender sensitive within the framework of national and international gender and disaster legislation assessment.