Kompozit doku nakli hastaları ve solid organ nakli hastaları arasındaki immün cevap profillerinin değerlendirilmesi
Evaluation of immune response profiles between composite tissue transplant patients and solid organ transplant patients
  1. Tez No: 668902
  2. Yazar: ÖZLENEN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ENDER TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit Doku Nakli, Rejeksiyon, İmmün Yanıt, Tölerans, Composite Tissue Allotransplantation, Rejection, Immune Response, Tolerance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof.Dr. Tuncer KARPUZOĞLU Organ Nakli Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Amaç: Kompozit Doku Nakilleri (KDN); birden çok farklı embriyolojik yapılardan köken alan kas, kemik, sinir, tendon ve deri gibi dokuları içeren kompleks yapıların nakledilme işlemidir. Son dönemde popüler olan, cerrahi bilgi ve donanıma sahip olunduğunda uygulanabilir bir nakil türüdür. Son dönemde yapılan kompozit doku nakillerinin sayısının artmasına rağmen, bu tür nakillerin oluşturduğu immün yanıt üzerine çalışmalar literatürde oldukça sınırlıdır. Çalışmamız, kompozit doku nakilleri sonrası nakledilen dokuya karşı oluşturulan immün cevabın değerlendirilmesi üzerine kurgulanmıştır. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı bünyesinde gerçekleştirilen 4 yüz nakli, 2 üst ekstremite nakli ve bir uterus nakli projeye dahil edilmiştir. Kompozit doku nakillerinde gelişen immün cevabın karşılaştırılması isin Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen 15 böbrek ve 15 karaciğer nakilli birey de projeye dahil edilmiştir. Ayrıca kontrol grubu olarak da 15 sağlık bireyin immünolojik analizler çalışma kapsamında gerçekleştirilmiştir. Gönüllülerden alınan periferik kan örneklerinden akış sitometri analizi ile immün sistemi oluşturan hücreler analiz edilmiştir. Sitokinlerin serum seviyesi ELISA yöntemi ile ve mRNA ekspresyon seviyeleri Gerçek Zamanlı Kantitatif Polimeraz Zincir Reaksiyonu ile analiz edilmiştir. Bulgular: Kompozit doku nakilli bireylerde periferik kan dolaşımında bulunan CD3+T hücrelerinin oranının böbrek nakilli bireylerdekinden daha yüksek olduğu görüldü. Kompozit doku nakillerinde IL-4 ve IL-6 sitokinlerinin mRNA seviyesinin karaciğer nakil grubundan, IL-10 seviyesinin ise sağlıklı bireylerden istatistiksel bakımdan anlamlı derece de yüksek olduğu görüldü. Periferik kan dolaşımında bulunan sitokinlerin seviyesi incelendiğinde ise kompozit doku nakilleri açısından anlamlı bir fark bulunamadı. Sonuç: Çalışmamız kompozit doku nakillerine oluşturulan cevabın solid organ nakillerinde oluşan immün cevaptan farklı olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Composite Tissue Allotransplantation (CTA); is the process of transplanting complex structures containing tissues such as muscles, bones, nerves, tendons and skin originating from multiple different embryological structures. Recently, it is a popular type of transplant that can be applied when surgical knowledge and equipment are available. Although the number of CTA has increased, studies on the immune response created by such transplants are very limited in the literature. Our study is based on the evaluation of the immune response generated against the transplanted tissue after CTA. Method: Four face transplants, two upper extremity transplants and one uterus transplant, which were carried out within the Akdeniz University Department of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery, were included in the project. To compare the immune response that develops in CTA, 15 kidney and 15 liver transplant individuals, which were carried out within the AU Transplantation Center, were also included in the project. Also, immunological analyses of 15 healthcare individuals as a control group were carried out within the study's scope. The cells forming the immune system were analyzed by flow cytometry analysis from volunteers' peripheral blood samples. Serum levels of cytokines were analyzed by the ELISA method, and mRNA expression levels were analyzed by RT-qPCR. Results: It was observed that the ratio of CD3 + T cells in the peripheral blood circulation in individuals with CTA was higher than in the kidney transplant group. It was observed that the mRNA levels of IL-4 and IL-6 cytokines in composite tissue transplants were statistically significantly higher than the liver transplant group and the IL-10 level was significantly higher than healthy individuals. When the levels of cytokines in the peripheral blood circulation were examined, no significant difference was found in terms of CTA. Conclusion: Our study has shown that the response to composite tissue transplants may be different from the immune response in solid organ transplants.