İsrail devleti güvenlik algısının iç ve dış politikaya yansımaları
The reflections of security perception of Israel on domestic and foreign policy
- Tez No: 668906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ÇOBAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Israel, security, use of force, preemptive strike
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
İsrail'de tarih boyunca oluşan güvenlik hassasiyetleri hem iç hem de dış politikada belirgin biçimde görülmektedir. İç politikada İsrail Savunma Kuvvetleri'nin kadın-erkek ayırmaksızın vatandaşlarına getirdiği uzun süreli zorunlu askerlik hizmeti ve aktif bir yedek ordu bulundurma politikalarının yanı sıra savunma harcamaları için ayırdığı yüksek bütçeler, güvenlik hassasiyetlerinin ne kadar ön planda olduğunun tezahürleridir. Dış politikada ise komşu devletlerle olan ilişkilerinde, Filistinlilere yönelik uygulama ve politikalarında güvenlik önceliklerinin çok yüksek olduğu görülmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada İsrail'in yüksek güvenlik hassasiyetleriyle şekillenen iç ve dış politikasında sıklıkla başvurduğu kuvvet kullanımlarına çalışılmış ve bu politikaların uluslararası hukuk bakımından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Anahatar kelimeler: İsrail, güvenlik, kuvvet kullanımları, ön alıcı vuruş
Özet (Çeviri)
The security sensitivity that has taken place in Israel's history is clearly evident in both domestic and foreign policy. In domestic policy, the Israel Defense Forces by female-male citizens without distinction that brings long-term compulsory military service, active and reserve army the possession of policies, as well as high budgets allocated for defence spending, security is at the forefront of the sensitivity. Foreign policy shows that security priorities are very high in their relations with neighboring states, as well as in their practice and policies regarding Palestinians. However, this study also examined the use of force, to which Israel often refers in its domestic and foreign policies, which are determined by high sensitivity to security and which are not accepted in international law.