Uşak ili turizm potansiyelinin belirlenmesi ve turizm senaryolarının oluşturulması
Determining the tourism potential of Uşak province and building tourism scenarios
  1. Tez No: 668913
  2. Yazar: FATMA KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN ÇATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Uşak, Turizm, Senaryo, Turizm Potansiyeli, Uşak, Tourism, Scenario, Tourism Potantial
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Geleneksel olarak kent turizmi sadece kent merkezlerinde bulunan tarihi, sanatsal ve doğal alanlar ziyaret edilerek, hediyelik eşya almak ve fotoğraf çektirmek şeklinde algılanırken, son yıllarda bu kavram“kent kimliğini tanıma, anlama ve kentin değerlerini yaşama”şeklinde değişim göstermektedir. Bu bağlamda araştırmacılar özellikle kent turizmi ve kentlerin turistik gücünü etkileyen“turizm potansiyelinin belirlenmesi ve turizm senaryolarının oluşturulması”konularına yönelmişlerdir. Bu araştırma“Uşak İlinin Turizm Potansiyelinin Belirlenmesi ve Turizm Senaryolarının Oluşturulması”amacı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma“nitel”bir çalışma olarak tasarlanmış olup, araştırmada“görüşme yöntemi”tercih edilmiştir. Görüşmede kullanılan sorular konu ile ilgili literatür taraması sonucunda ortaya çıkartılmıştır. Araştırmaya yönelik sorular açık uçlu olarak hazırlanmıştır. Bu bağlamda görüşmeler;“valilik, belediye ve üniversite yönetici ve personeli ile konaklama işletmeleri, seyahat acentaları, sivil toplum kuruluşları ve restoran işletmelerinin sahip/yöneticileri ile yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler analiz edilerek, beş tema altında toplanmıştır. Bu temalarda kendi içlerinde kodlara ayrılarak frekans sıklığına göre tablo haline dönüştürülmüş ve yorumlanmıştır. Araştırmaya yönelik katılımcılarla yapılan görüşmelerde ortaya çıkan sonuçlar aşağıda görülmektedir. Araştırmada Uşak iline yönelik ”tarih, kültür, doğa, termal ve gastronomik“ değerlerin öne çıktığı görülmüştür. Özellikle ”Clandras köprüsü, Ulubey Kanyonu ve Taşyaran vadisi“ ile doğa turizmi öne çıkmaktadır. Uşak iline yönelik tanıtım faaliyetleri; daha çok sanal olarak ve sosyal medya aracılığı ile gerçekleştirilmeye çalışıldığı görülmektedir. Ancak bu çalışmalar bireysel ve profesyonellikten uzak ve yetersiz görülmüştür. Kente gelen turistlerde memnuniyet sağlamaya yönelik daha çok kişisel ilgi ve bilgilendirme ortaya çıkmıştır. Uşak ili turizm potansiyeli olarak ”Gastronomi" turizmi kapsamında hizmet veren profesyonel bir işletmenin olmadığı görülmüştür. Bu bağlamda gastronomik değer taşıyan bütün yemekleri kapsayan bir restoran bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
While traditionally city tourism is regarded just visiting historical, artistic and natural places which located at the centre of the city, taking photoes and buying some souvenirs, recently this concept has changed“recognising and understanding the identity of the city and live the values of the city”. In this regard researchers give more importance to the concepts“ determining the tourism potential and composing the torism scenerios”which affect the touristic potential of the city and city tourism. This research was carried out the with aim of determining the tourism potential of Uşak and composing tourism scnerios. Research was designed as a“qualitative research”and“interview method”was preferred. The questions which were asked in the interview were showed up at the end of the literature search. The questions which were asked were prepared open ended questions and asked 23 instution managers and workers. Interviews were analysed and gathered under five themes. These themes were seperated in its own rights according to frequency of the frequences and were commended. In the research which was oriented in“Uşak's history, culture, nature, thermal and gastronomy”values has been become prominent. In this regard 1-2 and 3 day(s) long tour routes were formed. Nature tourism was shined out especially in“Clandıras bridge, Ulubey Canyons and Taşyaran Valley”. Advertising activities towars Uşak have been tried to carry through mostly virtually and throught the instrument of social media. However these researchs are individualistic and far from being professional and have been seen in sufficient. It has showed up that the tourists who come to the city satisfied by interesting and informing them individual. It has seen that as a tourism potential of Uşak city there isn't any professional business within the context of“gastronomy”. In this regard a restaurant can not be found which serves all food contain gastronomy values.