Abdullah Harmancı'nın öykücülüğü üzerine bir inceleme
A review of Abdullah Harmancı's stories
  1. Tez No: 668918
  2. Yazar: GÜLŞAH YİLMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Abdullah Harmancı, Postmodern Anlatı, Öykü İncelemesi, Muhteris, Ertesi Dünya, Yerlere Göklere, Seni Ne İhtiyarlattı, Melek Kayıtları, Behçet Bey Neden Gülümsedi, Abdullah Harmancı, Postmodern Narrative, Story Analysis, Muhteris, Ertesi Dünya, Yerlere Göklere, Seni Ne İhtiyarlattı, Melek Kayıtları, Behçet Bey Neden Gülümsedi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 346
Özet
Abdullah Harmancı, Çağdaş Türk öyküsünün önemli isimlerinden biridir. Lise yıllarında başlayan yazı çalışmalarını halen sürdürmektedir. Öyküyü bilerek ve isteyerek tercih etmiş olan Harmancı bu türe sebat etmiştir. Akademisyenliğinin yanı sıra belirgin olarak öykücülüğü ile bilinmektedir. Bu çalışmada Abdullah Harmancı'nın altı öykü kitabında yer alan öyküleri incelenmiş ve bu incelemelerden hareketle yazarın öykücülüğü üzerine tespitler yapılmıştır. Kendine has bir üsluba sahip olan Harmancı'nın biçimsel ve teknik boyutları bakımından farklı öyküleme tarzlarına yöneldiği görülür. Tek biçimde ısrar etmeyen bir öykü anlatma tarzına sahiptir. İki bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde yazarın hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise yazarın öykücülüğü, modern Türk edebiyatındaki yeri ve öykü hakkındaki düşünceleri aktarılmış, Muhteris, Ertesi Dünya, Yerlere Göklere, Seni Ne İhtiyarlattı, Melek Kayıtları, Behçet Bey Neden Gülümsedi adlı öykü kitaplarında yer alan öyküler biçim ve içerik yönünden etraflıca incelenmiştir. Sonuç kısmında ise yapılan incelemeden hareketle edilen bulgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abdullah Harmancı is one of the important names of the Contemporary Turkish story. He still continues his writing studies, which started in high school years. Harmancı, who preferred the story knowingly and willingly, persevered this genre. Besides being an academician, he is known for his storytelling. In this study, the stories of Abdullah Harmancı in six story books were examined and determinations were made on the storytelling of the author based on these studies. Harmancı, who has a unique style, is seen to turn to different storytelling styles in terms of formal and technical dimensions. He has a storytelling style that does not insist on one way.In the first part of our two part study, information about the author's life, literally personality and works is given. In the second part, the author's storytelling, his place in modern Turkish literature and his thoughts on the story were conveyed, and the stories in the story books named Muhteris, Ertesi Dünya, Yerlere Göklere, Seni Ne İhtiyarlattı, Melek Kayıtları, Behçet Bey Neden Gülümsedi were examined in detail in terms of form and content. In the conclusion section, the findings based on the examination were evaluated.