Psoriazis hastalarında intestinal fatty acid binding protein ve claudin-3 düzeylerinin hastalık şiddetiyle ilişkisi
The relationship of intestinal fatty acid binding protein and claudin-3 levels with disease severity in psoriasis patients
  1. Tez No: 668993
  2. Yazar: BURAK YASİN AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ SERİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriazis, claudin-3, IFABP, bağırsak geçirgenliği, Psoriasis, claudin-3, IFABP, intestinal permeability
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Psoriazis etyolojisi tam olarak bilinmeyen, otoimmün, genetik yatkınlığın eşlik ettiği, kronik inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Genellikle vücudun ekstansör yüzeylerinde ve saçlı deride yerleşen, keskin sınırlı, eritemli, skuamlı plaklar ile karakterizedir. Halk arasında lezyonların görünümünden dolayı“sedef hastalığı”olarak da bilinir. Yapılan çalışmalar; bağırsak bariyerinin bozulmasının kronik enflamatuvar hastalıkların gelişmesinde önemli bir risk faktörü olabileceğini göstermektedir. Psoriazisin kronik sistemik enflamatuvar bir hastalık olmasından dolayı bağırsak bariyer fonksiyonunun göstergesi kabul edilen claudin-3 ve intestinal fatty acid binding protein (IFABP) düzeylerinin hastalığın gelişmesiyle, seyriyle ve şiddetiyle olan bağlantısını değerlendirmeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniğine Temmuz 2020 – Ocak 2021 tarihleri arasında başvurmuş olan psoriazis hastaları dahil edildi. Psoriazis hasta grubu, aktif dönemdeki psoriazis hastalarından seçildi ve bu hastalardan 16-24 haftalık sistemik tedavi sonrası, PASI skoru anlamlı şekilde düşen (remisyona giren) 30 psoriazis hastası ile 20 sağlıklı gönüllü çalışmaya alındı. İstatistiksel analiz için SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 21.0 for Windows programı kullanıldı. BULGULAR: Psoriazis grubu ile kontrol grubunun claudin-3 seviyeleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p=0,252). Hastalık şiddetiyle (PASI skoru) serum claudin-3 düzeyleri arasında bir korelasyon saptanmadı. Ayrıca hastaların tedavi öncesi ve sonrası serum claudin-3 seviyelerinde anlamlı bir fark bulunmadı (p=0,102). Psoriazis grubunun serum IFABP seviyeleri, sağlıklı gönüllülere kıyasla anlamlı derecede yüksekti (p=0,02). Hastaların tedavi sonrası serum IFABP düzeyleri, tedavi öncesine kıyasla anlamlı derecede düşük saptandı (p=0,002). Psoriazis hasta grubu hastalık şiddetine göre 3 alt gruba ayrıldı. Şiddetli grubun serum IFABP seviyeleri, diğer iki gruptan istatistiksel olarak sınırda anlamlılık derecesinde yüksekti (p=0,059). Claudin-3 için aynı analiz yapıldığında herhangi bir anlamlılık saptanmadı (p=0,601). Sigara kullanımına göre hastaları grupladığımızda; sigara kullanan grubun tedavi öncesi serum IFABP değerleri, sigara kullanmayanlarınkiyle karşılaştırıldığında, anlamlı derecede yüksek saptandı (p=0,026).Tedavi sonrası serum IFABP değerleri sigara kullanan grupta kullanmayan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti. Claudin-3 için her iki durumda da gruplar arasında herhangi bir fark saptanmadı. SONUÇ: Psoriazis hastalarında serum IFABP düzeylerinin artmış olması bize psoriaziste bağırsak geçirgenliğinin artmış olabileceğini düşündürmüştür. Psoriazis etyolojisinde sorumlu tutulan tetikleyici faktörün kaynağı bağırsak olabilir. Anti-inflamatuvar tedaviler derideki immün reaksiyonu baskılayarak yarar sağlarken, bağırsak bariyerini düzenlemeye yönelik verilecek tedavi hastalığın oluşmasında ya da alevlenmesinde sorumlu tutulan tetikleyici faktörün ortadan kalkmasını sağlayabilir. Psoriazisin bağırsak geçirgenliğiyle olan ilişkisini aydınlatabilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Psoriasis is an autoimmune, chronic inflammatory skin disease of unknown etiology. It is characterized by sharply demarcated, erythematous, scaly plaques that are usually located on the extensor surfaces of the body and scalp. The studies shown that; disruption of the intestinal barrier may be an important risk factor in the development of chronic inflammatory diseases. We aimed to evaluate the relationship between claudin-3 and intestinal fatty acid binding protein (IFABP) levels, which are considered indicators of intestinal barrier function, with the pathogenesis, clinical course and severity of the psoriasis. METHODS: Psoriasis patients who applied to Health Sciences University Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Dermatology Clinic between July 2020 and January 2021 were included in the study. The psoriasis patient group was selected from active psoriasis patients and after 16-24 weeks of systemic treatment, 30 psoriasis patients with a significant decrease in their PASI score (in remission) and 20 healthy volunteers were included in the study. SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 21.0 for Windows program was used for statistical analysis. RESULTS: The serum claudin-3 levels of the psoriasis group compared to healthy volunteers, no statistically significant difference was found (p = 0.252). We found no correlation between disease severity (PASI score) and serum claudin-3 levels. In addition, there was no change in serum Claudin-3 levels pre and post treatment (p = 0.102). The serum IFABP levels of the psoriasis group were significantly higher compared to healthy volunteers (p = 0,02). We found that patients' serum IFABP levels post treatment were significantly lower than pre treatment (p = 0,002). Psoriasis patient group was divided into 3 subgroups according to disease severity. Serum IFABP levels of the severe group were statistically significantly higher than the other two groups (p = 0,059). When the same analysis was performed for Claudin-3, no significance was found (p = 0,601). When we grouped the patients according to smoking; serum IFABP values of the smoker group before treatment were found to be significantly higher when compared with those of non-smokers (p = 0,026). Serum IFABP values after treatment were statistically significantly higher in the smoking group than the non-smoking group. For Claudin-3, there was no difference between the groups in either case. CONCLUSION: The increased serum IFABP levels in psoriasis patients suggested that intestinal permeability might be increased in psoriasis. Intestine may be the source of the triggering factor for responsible in the etiology of psoriasis. While anti-inflammatory treatments provide benefits by suppressing the immune reaction in the skin, regulation of the intestinal barrier can eliminate the triggering factor hold responsible for the formation or exacerbation of the disease. Psoriasis is a need for more studies to clarify the relationship between the intestinal permeability.