Endüstri mirasının yeniden işlevlendirilmesi: Kasımpaşa un fabrikası
Adaptive reuse of industrial heritage: Kasimpaşa flour mill
  1. Tez No: 669045
  2. Yazar: CANSU KIŞLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÖRNEK ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri mirası, yeniden işlevlendirme, sürdürebilirlik, Kasımpaşa Un Fabrikası, Industrial heritage, adaptive reuse, sustainability, Kasımpaşa Flour Mill
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Koruma ve Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Tarihin kırılma noktalarından sanayi devrim ürünü endüstri mirasları dönemin toplumsal yapısını; politik, kültürel, ekonomik, sosyal örgüsünü; endüstriyel dilini ve teknolojik anlayışını yansıtması, geçmişe dair somut bir kanıt olması günümüzdeki durumunun ne denli değerli olduğunu göstermektedir. Ne yazık ki hızlı kentleşme ile günün gereksinimlerine cevap veremeyen ve yeterli kalamayan sanayi yapıları şehir içinde orijinal işlevleri kaybolmuş atıl halde bırakılmış, sahip oldukları mimari dil ve kentsel bellekteki yeri göz ardı edilmiştir. Çalışmada da değinilmek istenen unutulmuş endüstri miraslarının önemini hatırlatarak, kente tekrar kazanımına iten sebepleri incelemek ve sürdürülebilirliği adına koruma ve kalkınma aracı olan yeniden işlevlendirme kavramı ile yeni kamusal kullanım alanları ortaya çıkarmaktır. İdeayı daha net bir çerçevede anlamak adına gerek avantajlı konumu gerek hala koruduğu tarihi dokusuyla potansiyeli yüksek ancak pek itina gösterilmeyen bir bölge olan Kasımpaşa'daki katmanlı mimari dili ve dönemin teknolojisini yakalayan nadir endüstri örneklerinden biri olan Kasımpaşa Un Fabrikası çalışma sahası olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda söz konusu çalışma alanının kente kazanımı sırasında nitel araştırmalarla akılcı bir yöntem bilimini sağlayarak, uygun işlev önerisi ve doğru uygulama modelini bulmak; endüstri mirası kavramı adına farkındalık yaratmak ve sürdürebilirliğinin nasıl, ne olacağına dair fikir veren bir çalışma ortaya koymak istenmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the breaking points of history is industrial revolutionary legacies which reflect political, cultural, economic, social network; industrial language and technological understanding of the social structure of the period that it is a concrete evidence of the history shows how valuable at the present. Unfortunately, industrial buildings that could not respond the requirements of the day; remained inadequate and were left disabled in the city. Its original functions were lost, architectural language and urban memory were ignored with the rapid urbanization. The aim of the study is to reminding the importance of forgotten industrial heritages, examine the reasons that push the city to regain and to reveal new public areas of use with the concept of re-functioning which is a tool of protection and development in the name of sustainability. In order to understand the idea in a clear framework; Kasımpaşa Flour Factory which is one of the rare architectural industry examples that catches the technology of the period has been determined as a work area in Kasımpaşa which is a region with high potential with advantageous location and historical texture but left unelaborated. Accordingly, researchers are trying to create a study that aims to raise awareness and gives an idea about how and what its sustainability will be about the concept of industrial heritage by providing a rational methodology with quality research and the right application model.