Boş zaman değerlendirmesi açısından Z kuşağı: Necmettin Erbakan Üniversitesi öğrencileri üzerine nitel bir araştırma
Generation Z in terms of leisure time activities: A qualitative research on Necmettin Erbakan University students
- Tez No: 669153
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL SİLİ KALEM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sosyoloji, Sociology
 - Anahtar Kelimeler: Z Kuşağı, Gündelik Hayat, Boş Zaman, Generation Z, Everyday Life, Leisure Time
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu tez çalışmasında Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde öğrenim gören Z kuşağına mensup 40 öğrencinin; gündelik hayat işleyişi, boş zaman değerlendirmesi, mensup olduğu kuşağın özellikleri ve kendi içinde bazı noktalarda nasıl benzeştikleri ya da farklılaştıkları konusu ele alınmıştır. Milattan sonra üçüncü milenyumda dünyaya gelen tek jenerasyon olan Z kuşağı, 2000 yılı ve sonrasında doğanları ifade eder. Bu tezin amacı; Z kuşağı mensuplarının gündelik hayatlarında boş zamanlarını nasıl değerlendirdiklerini anlamaya çalışmaktır. Boş zaman içerisinde en çok zaman geçirdikleri kişiler ve mekânlar, sosyal medya ve interneti kullanım amaçları, dünya görüşlerinin boş zaman değerlendirmelerine etkisi, dinledikleri müzik tarzları, sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerine katılma ya da katılmama nedenleri gibi konular açısından sosyal gerçekliği ortaya koymak amaçlanmaktadır. Araştırma verilerine ulaşmak için nitel araştırma yöntemi kullanılarak alan araştırması yapılmış, veriler 5 Şubat 2020-14 Mart 2020 arası zaman diliminde katılımcılarla yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formlarının uygulanması için 4 farklı fakültede(Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi) öğrenim gören toplam 40 kişilik örneklem grubuna ulaşılmıştır. Betimsel analiz yöntemi kullanılarak verilerin nitel analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre: Türkiye'de Z kuşağı mensuplarının gündelik hayat işleyişleri, dünya görüşleri, dinledikleri müzik tarzları, en çok zaman geçirdikleri kişi ve mekanlar, boş zaman değerlendirmeleri, dünya görüşlerinin boş zaman değerlendirmelerine etkisi, sosyal medya ve interneti kullanma amaçları açısından çeşitli noktalarda farklılaştıkları gözlemlenmiştir. Dünya görüşü olarak kendini dindar olarak ifade edenler gündelik hayatlarını ve boş zaman değerlendirmelerini dini görüşleri doğrultusunda organize ettiğini belirtirken kendini seküler olarak ifade edenlerin gündelik hayat işleyişinde ve boş zaman değerlendirmelerinde dini teamüllerin etkisinin olmadığı görülmüştür. Dindar Z kuşağı mensupları seküler kişilere nazaran gündelik hayatını dini vecibelerini yerine getirme odaklı organize etmektedir. Dünya görüşlerinin gündelik hayatlarına, gittikleri mekanlara(cami, mescit vb.), interneti kullanma amaçlarına, kaldıkları yere, boş zaman değerlendirmelerine, dinledikleri müzik tarzlarına ve birlikte zaman geçirdikleri kişilere bile etki ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, 40 students from generation Z who are studying at Necmettin Erbakan University; everyday life, leisure time, the characteristics of the generation they belong to and how they resemble or differentiate in themselves at certain points are discussed. Generation Z, the only generation born in the third millennium AD, refers to those born in 2000 and beyond. The aim of this thesis is; It is trying to understand how the members of the generation Z spend their free time in their everyday lives. It is aimed to reveal social reality in terms of the people and places where they spend the most time in their leisure time, the purpose of using social media and the internet, the effect of world views on their leisure time, the music styles they listen to, the reasons for participating or not participating in the activities of non-governmental organizations. In order to reach the research data, a field study was conducted using the qualitative research method, and the data were obtained from interviews with the participants between February 5, 2020 and March 14, 2020. In order to apply the semi-structured interview forms, the sample group of 40 people studying in 4 different faculties (Ahmet Keleşoğlu Faculty of Theology, Ahmet Keleşoğlu Faculty of Education, Faculty of Social and Human Sciences, Faculty of Architecture and Engineering) was reached. Qualitative analysis of the data was made using the descriptive analysis method. According to the survey: everyday life functioning of the Z generation members in Turkey, world views, listen to their music styles, most of the time they spend there, people and places, leisure, the impact on the world of opinions leisure, social media and their differentiation at various points for the purposes of Internet use has been observed. While those who express themselves as religious as a worldview state that they organize their everyday lives and leisure activities in line with their religious views, it has been observed that religious practices do not have an effect on the everyday life functioning and leisure time of those who express themselves as secular. Religious Z generation members organize their everyday life with a focus on fulfilling their religious duties, compared to secular people. It has been observed that world views affect their everyday lives, the places they visit (mosque, masjid, etc.), their purpose of using the internet, their place of stay, their leisure time, the styles of music they listen to, and even the people they spend time with.