İşyeri mutluluğu ve iş tatmini ilişkisinde algılanan örgütsel desteğin aracı rolünün belirlenmesi
Determining the mediating role of perceived organizational support in the relationship between workplace happiness and job satisfaction
  1. Tez No: 669154
  2. Yazar: MUSTAFA İSMET BAŞBOĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mutluluk, İşyeri Mutluluğu, İş Tatmini, Algılanan Örgütsel Destek, Happiness, Workplace Happiness, Job Satisfaction, Perceived Organizational Support
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
İşyeri mutluluğu, bireyin iş yaşamının her merhalesinde var olan önemli bir konudur. Günümüzün modern örgütlerinin en önemli sermayesinin insan olması dolayısıyla çalışana bakış açısı değişmiş ve insan kaynağına verilen değer artmıştır. Örgütte çalışan tarafından olumlu olarak algılanan her faaliyet örgütün başarısı üzerinde doğrudan etkilidir. Çalışanın içerisinde bulunduğu çalışma ortamında mutlu olması, iş tatminini arttırıcı bir unsur olarak görebilmektedir. Bununla beraber, çalışanın mutlu olması için gerekli olan destek düzeyleri de çok önemlidir. İşyeri mutluluğu literatürü incelendiğinde, kamu kurumları üzerindeki yapılan araştırmalar az ve yetersiz olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bu araştırmanın amacı, kamu kurumlarında çalışan kamu personelinin işyeri mutluluğu ve iş tatmini ilişkisindeki algılanan örgütsel desteğin aracı rolünü belirlemektir. Araştırmada ilk olarak işyeri mutluluğu, iş tatmini ve algılanan örgütsel destek kavramlarından bahsedilmiş, daha sonra ise bu kavramlar arasındaki ilişkiler örgütsel düzeyde incelenmiştir. Etik kurallar kapsamında araştırma yapabilmek gerekli izinler alındıktan sonra Adana ilinde bulunan kamu kurumlarında kamu personeli olarak çalışanlara kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak 325 anket dağıtılmış ve 291 anketten geri dönüş sağlanmıştır. Geri dönüş yapılan anketlerin herhangi birisinde eksik cevaplandırma olmadığından dolayı çalışmaya bu anketlerle devam edilmiştir. Elde edilen veri setinin analizi kapsamında, doğrulayıcı faktör analizi, değişkenler arası ilişkilerin incelenmesi için korelasyon analizi, değişkenler arası etkinin bulunması için regresyon analizi, aracılık testi, değişkenler arası karşılaştırma analizi ve yol analizi için yapısal eşitlik modellemesi analizlerinden yararlanılmıştır. Doğrudan etki modeli incelendiğinde bağımsız değişken olan işyeri mutluluğu bağımlı değişken olan iş tatminini pozitif yönlü etkilemektedir (p0,05).
Özet (Çeviri)
Workplace happiness is an important issue that exists at every stage of an individual's business life. As the most important capital of today's modern organizations is human, the point of view of employees has changed and the value given to human resources has increased. Every activity perceived positively by the employee in the organization has a direct impact on the success of the organization. Being happy in the working environment of the employee can be seen as an element that increases job satisfaction. However, the levels of support necessary for the employee to be happy are also very important. When the workplace happiness literature is examined, it is seen that the studies on public institutions are few and inadequate. Therefore, the purpose of this study is to determine the mediating role of perceived organizational support in the relationship between workplace happiness and job satisfaction of public personnel working in public institutions. In the study, firstly, the concepts of workplace happiness, job satisfaction and perceived organizational support were mentioned, and then the relationships between these concepts were examined at the organizational level. After obtaining the necessary permissions to conduct research within the scope of ethical rules, 325 questionnaires were distributed to public employees in public institutions in Adana province using the convenience sampling method, and 291 surveys were returned. Since there was no missing answer in any of the returned questionnaires, the study was continued with these questionnaires. Within the scope of the analysis of the obtained data set, confirmatory factor analysis, correlation analysis for examining the relationships between variables, regression analysis to find the effect between variables, mediation test, comparison analysis between variables and structural equation modeling analysis for path analysis were used. When the direct impact model is examined, the independent variable, workplace happiness, positively affects the dependent variable, job satisfaction (p 0.05).