Transüretral prostat rezeksiyonu (TUR-P) yapılan hastalarda alınan prostat dokusu miktarına göre postoperatif sonuçların korelasyonu.
Correlation of postoperative results according to the amount of prostate tissue obtained in patients undergoing transurethral resection of the prostate (TUR-P).
- Tez No: 669187
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERBAĞCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat, Benign prostat hiperplazisi, Transüretral rezeksiyon, Rezeke edilen doku oranı, Prostate, Benign prostatic hyperplasia, Transurethral resection, Amount of tissue resected
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Benign prostatik obstrüksiyonu (BPO) olan hastalarda prostatın transüretral rezeksiyonu (TUR-P) ile rezeke edilen doku oranının alt üriner sistem semptomları (AÜSS) ve operasyon sonrası farklı paremetreler üzerindeki etkisini değerlendirmek amaçlandı. Çalışmamıza 2018-2021 yılları arasında TUR-P yapılan 43 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Hastalar alınan doku yüzdesine göre 2 gruba ayrıldı. Grup 1: %30 rezeksiyon yapılan hastalardan oluşmaktaydı. Hastaların yaşı, prostat hacmi, rezeke edilen doku miktarı, ameliyat süresi, hastanede kalış süresi, kateter çekilme süresi, cerrahi işlemden önce ve 3 ay sonra; Uluslararası Prostat Semptom Skoru (IPSS), yaşam kalitesi skoru (QoL), maksimal idrar akımı (Qmax), serum PSA ve hemoglobin (Hgb) değerleri kayıt edildi. Peri ve postoperatif komplikasyon gelişen hastalar not edildi. Hastaların ortalama yaşı 68.6 ± 9.7 yıl olarak hesaplandı. Tüm hastalardan alınan doku 27.7 ± 23.4 gr ile ortalama %36.2 ± 17.8 olarak izlendi. Bu hastalarda IPSS'in ort. 29.4 ± 3.4'ten 5.3 ± 3.2'ye (%81.9, p=0.001) gerilediği, QoL'ın ort. 4.9 ± 0.7'den 0.8 ± 0.7'ye (%83.7, p=0.001) indiği, Qmax'ın 7.0 ± 2.8'den 17.4 ± 5.0 ml/sn'ye (%183.1, p=0.001) yükseldiği, PSA'nın ise 7.5 ± 8.1'den 2.5 ± 2.3 ng/ml'ye (%66.3, p=0.001) düştüğü saptandı. Sırasıyla grup 1 ve grup 2'de, alınan doku yüzdesi; %22.2 vs %48.4 (p=0.001), IPSS'de gerileme; %77.7 vs %83.3 (p=0.048), QoL'da düzelme; %77.2 vs %84.8 (p=0.133), Qmax'da artış; %171.3 vs %193.5 (p=0.032), serum PSA'da düşme; %56.4 vs %69.2 (p=0.049) olarak ölçüldü. Ayrıca ameliyat süresi ort. 38.5 ± 7.4 vs 53.6 ± 11.1 dk (p=0.001), hastanede kalış süresi 2.0 ± 2.4 vs 2.4 ± 1.2 gün (p=0.001), kateter süresi 4.1 ± 2.6 vs 4.9 ± 1.6 gün (p=0.002) ve Hgb düşüşü %10.7 vs %14.4 (p=0.001) olarak gözlendi. Komplikasyonlar her iki grupta eşit sayıda olup; transfüzyon gerektiren Hgb düşüşü bir hastada, idrar yolu enfeksiyonu dört hastada, üretral darlık bir hastada not edildi (p=0.778). Çalışmanın sonucuna göre en az %30'luk rezeksiyon ile benign prostatik obstruksiyona bağlı semptom ve parametrelerde belirgin düzelme görülmektedir. Diğer açıdan; yaşlı, eşlik eden komorbiditesi olan ve operasyon süresi kısa sürmesi gereken hastalarda %30'dan az rezeksiyon ile etkin bir şekilde üriner semptomlarda gerileme ve yaşam kalitesinde artış sağlanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
It was aimed to evaluate the effect of the amount of tissue resected by transurethral resection of the prostate (TUR-P) performed on patients with benign prostatic obstruction (BPO) on lower urinary tract symptoms (LUTS) and different postoperative parameters. In our study, 43 patients who underwent TUR-P between 2018 to 2021 were prospectively evaluated. Groups were created according to the percentage of tissue taken from the patients. Group 1: those with less than 30% transurethral resection and group 2: patients with more than 30% resection. Patients age, prostate volume, amount of resected tissue, operation time, hospital stay, catheter removal time, International Prostate Symptom Score (IPSS) before and 3 months after surgery, quality of life score (QoL), maximal urine flow (Qmax), serum PSA and hemoglobin (Hb) values were recorded. Patients with perioperative and postoperative complications were noted. The mean age of the patients was calculated as 68.6 ± 9.7 years. Tissue taken from all patients was observed with an average of 36.2 ± 17.8 % with 27.7 ± 23.4 g. In these patients, it was determined that the average IPSS decreased from 29.4 ± 3.4 to 5.3 ± 3.2 (-81.9%, p = 0.001); the average QoL fell from 4.9 ± 0.7 to 0.8 ± 0.7 (-83.7%, p = 0.001); Qmax increased from 7.0 ± 2.8 ml/sec to 17.4 ± 5.0 ml / sec (+ 183.1%, p = 0.001); PSA decreased from 7.5 ± 8.1 to 2.5 ± 2.3 ng / ml (-66.3%, p = 0.001). In group 1 and group 2, respectively; percentage of tissue taken: 22.2% vs 48.4% (p = 0.001); regression in IPSS: 77.7% vs 83.3% (p = 0.048); improvement in QoL: 77.2% vs 84.8% (p = 0.133); Qmax increase: 171.3% vs 193.5% (p = 0.032); the decrease in serum PSA: 56.4% vs 69.2% (p = 0.049). In addition, the duration of the operation: 38.5 ± 7.4 vs 53.6 ± 11.1 min (p = 0.001), hospital stay 2.0 ± 2.4 vs 2.4 ± 1.2 days (p = 0.001), catheter time 4.1 ± 2.6 vs 4.9 ± 1.6 days (p = 0.002) and decrease of Hb 10.7% vs 14.4% (p=0.001) was observed. Complications were observed in an equal number of patients in both groups. Hemoglobin decrease requiring transfusion in only one patient; urinary tract infection in four patients; urethral stenosis was noted in one patient (p = 0.778). According to the results of the study, with resection performed at least 30%, there is a significant improvement in symptoms and parameters due to benign prostatic obstruction. However, in patients who are elderly, have comorbidities, and need to have a short operation time, less than 30% resection can effectively regress urinary symptoms and increase the quality of life.