Türkiye'de vergi afları ve mükellef üzerine etkisi: Eskişehir ili örneği
Tax amnesty in Turkey and its effect on the taxpyers: Sample of Eskişehir
  1. Tez No: 669225
  2. Yazar: ERDEM AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH BURHAN BAHÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Affı, Vergi Uyumu ve Ahlakı, Mükellef Hakları, Eskişehir İli, Tax, Tax Amnesty, Tax Compliance and Ethics, Taxpayer Rights, Eskişehir Province
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Benjamin Franklin'in“Bu dünyada, ölüm ve vergiler dışında hiçbir şeyin kesin olduğu söylenemez.”Sözünden yola çıkılarak insanlığın bilinen ilk dönemlerden beri verginin yaşadığı, insanlar ölse de insanlık yaşadıkça vergi varlığını koruyacağı anlaşılmaktadır. İnsanlar topluluklar halinde yaşamaya başladıktan sonra aralarında düzen sağlamak için yöneticiler seçmişler bu sayede devlet oluşumunun temeli atılmıştır. Devletlerin vazgeçilmez ve sürekli gelir kaynağı olan vergiler kamu yönetimi içinde yer alan kamu kesiminin finansman ihtiyacını karşılamada en büyük role sahiptir. Devletler optimal düzeyde vergiden gelir elde etmek için vergi gelirlerine zaman zaman müdahale ederek mali dengeyi korumaktadırlar. Bu dengeyi korumak için vergi düzenlemeleri yaparak vergisel işlemlerde kolaylık sağlayan vergi affı ve borç yapılandırmasını uygulamaya koyarlar. Çalışmada vergi ile muhatap olan vergi mükelleflerinin vergisel davranışlarına, çıkarılan vergi afları ve düzenlemelerine karşı tutumlarına değinilmiştir. Bu çerçevede vergi ahlakı ve vergi bilincinin hukuksal dayanağı gösterilerek sonuçları incelenmiştir. Vergi ödev ve sorumluluklarını yerine getirmede esnek tutumda olan mükelleflerin vergi affı kolaylığı sonrası vergi yönlü ahlaki bozulmaların oluştuğu, bu bozulmalarında da beraberinde vergi gelirlerinde kayıp meydana getirdiği tespit edilmiştir. Mükellef üzerinde olumsuz etki yaratan bu durum ek birim maliyet olarak vergi uyumunu da olumsuz yönde etkileyerek vergi ahlakındaki yozlaşmayı daha fazla tetiklemiştir. Araştırma çalışmasında daha sonra mükellef haklarının gelişimi, ülkemizdeki mükellef haklarının gözetimi, etkenliği ve sonuçları ele alınmıştır. Bu sonuçlardan yola çıkılarak verginin hukuk dallarındaki işlevinin öneminin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Türkiye'de 2000 yılı öncesi ve 2000 yılı sonrası uygulanan vergi aflarının mükellef üzerindeki etkisinin günümüze kadar geçen süreçteki sonuçları ve vergi aflarının kronolojik sıralaması gözden geçirilerek yorumlanmıştır. Son bölümde Eskişehir ilinde bulunan mükelleflerin il ölçekli vergisel tepki ve beyanları ölçülerek anlamlı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
“In this world, nothing can be said to be certain except death and taxes.”Based on his word, it is understood that humanity has lived since the earliest times, and even if people die, tax will preserve its existence as long as humanity lives. After people started to live in communities, they chose administrators to establish order among themselves, and thus the foundation of state formation was laid. Taxes, which are an indispensable and permanent source of income for states, have the biggest role in meeting the financing needs of the public sector within the public administration. States maintain fiscal balance by intervening from time to time with tax revenues to generate optimal tax revenues. In order to maintain this balance, they implement tax amnesty and debt restructuring that facilitate tax transactions by making tax adjustments. In the study, the taxpayers' tax behaviors and their attitudes towards tax amnesties and regulations are discussed. In this framework, the legal basis of tax ethics and tax awareness has been demonstrated and its results have been analyzed. It has been determined that taxpayers, who are flexible in fulfilling their tax duties and responsibilities, have created taxoriented moral degradation after the ease of tax amnesty, and this deterioration causes a loss in tax revenues. This situation, which had a negative impact on the taxpayer, also negatively affected the tax compliance as an additional unit cost, triggering further corruption in tax morality. Later in the research study, the development of taxpayer rights, the surveillance of the taxpayer rights in our country, its effectiveness and its results were discussed. Based on these results, it is aimed to reveal the importance of the function of tax in the branches of law. Chronological order of Turkey in the period before 2000 and until today the results of the impact on the taxpayer of the tax amnesty and tax amnesties after 2000 has been revised and reviewed. In the last section, meaningful results were obtained by measuring the provincial tax response and declarations of the taxpayers in Eskişehir.