Okaliptus (Eucalyptus camaldulensis dehn) odunun yongalevha üretiminde kullanılması imkanları
The possibilîtes for the use of Eucalyptus camaldulensis dehn. wood in the production of particleboard
- Tez No: 66926
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yongalevha, Üre formaldehit tutkalı, Okaliptüs, Fiziksel özellikler, Mekanik özellikler, Formaldehid emisyonu vn
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Okaliptüs odununun yongalevha üretiminde kullanılması imkanları adlı bu çalışmada; Okaliptüs {Eucalyptus camaldulensis Dehn) ve yongalevha üretimi hakkında kapsamlı bilgi verildikten sonra araştırmanın amaç ve yöntemi belirtilmiştir. Deneme levhalarının üretimi için Tarsus-Karabucak bölgesinden temin edilen okaliptüs odunları K.T.Ü. Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü laboratuvarına getirilerek yongalanıp, elenmiş ve kurutulmuştur. Deneme levhalarının üretiminde, yapıştırıcı madde olarak, tam kuru yonga ağırlığına oranla dış tabakalarda % 9 ve 11, orta tabakada ise % 7 ve 8 oranlarında tam kuru Üre- Formaldehit tutkalı kullanılmıştır. Tüm levhaların dış tabakalarında % 1, orta tabakalarında ise % 0,5 oranında parafin kullanılmıştır. Levhalar; üç tabakalı olarak iki farklı özgül ağırlık grubu (0.55 ve 0.65 gr/cm3), iki farklı sıcaklık (130 °C ve 150 °C), iki farklı pres süresi (5 ve 7 dak.) şartlarında üretilmiştir. Üretim pres basıncı 24.5-28 kg/cm2, levha kalınlığı 20 mm, dış tabakalar levha kalınlığının % 30 'unu orta tabaka ise % 70'ini oluşturacak şekilde ve 56.5x56.5 cm boyutlarında toplam 32 farklı levha grubu olacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Levhalar üç hafta süre ile 20 ± 2 °C sıcaklık ve % 65 ± 5 bağıl nem şartlarında klimatize edildikten sonra deneyler için standartlarda öngörülen boyutlarda kesilerek tekrar klima odasına konulmuştur. Denemelerde; rutubet miktarı, 2 ve 24 saat'te su alma ve kalınlık artımı ve özgül ağırlık gibi fiziksel özellikler, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü, yüzeye dik çekme direnci ve vida tutma gücü gibi mekanik özellikler ile üretimden sonra 1 ve 3 ay süreyle depolanan yonga levhalardan ayrışan formaldehit emisyonu belirlemeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe scope of the study is the possibilites for the use of Eucalyptus camaldulensis Dehn. wood in the production of paticleboard. In the study Eucalyptus camaldulensis Dehn woods from Tarsus-Karabucak,urea formaldehyde resins, paraffin and amonium chloride are used as raw materials in the production of particleboard. The chips were screened to remove any fine material and dried to a moisture content of 4 %. There layers of boards were prepared by using 9 and 11 % adhesive for chips of outer layers and 7 and 8 % for middle layer and 1 % paraffin for chips of outer layers and 0.5 % for middle layer and 1 % amonium cloride for each layers. The boards were prepared of 2 different densities, as 0.55 and 0.65 gr/cm3. The pres conditions were as in the following; temperatures 130 and 150 °C, times 5 and 7 min., closing time : 80 sec, pressure :24.5-28 kg/cm2 The boards properties as in the Mowing; thickness 20 mm, dimension 56.5x56.5 cm, outer layers 30 % of boards thickness and middle layer 70 % of boards thickness. Key Words : Particleboard, Urea formaldehyde, Eucalyptus, Physical properties, Mechanical properties, Formaldehyde emission. vm