Ticaret sicil müdürünün inceleme ve araştırma görevi
Examination and research duty of trade registry manager
- Tez No: 669322
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ticaret Sicili, Sicil Müdürü, İnceleme Görevi, Araştırma Görevi, Sorumluluk, Trade Registry, Trade Registry Manager, Investigation Duty, Research Duty, Liability
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Sürekli olarak gelişim ve değişim halinde olan ticari hayatta şeffaf ve güvenilir bir sisteme gereksinim duyulmaktadır. Bu gereksinim doğrultusunda, bilgilerin güvenilir olarak kayıt altına alınmasında ve bu bilgilere şeffaf ve kolay şekilde erişimin sağlanmasında ticaret sicilinin önemli bir rolü vardır. Zira ticari aktörlerin ticari faaliyet alanındaki gelişmeleri doğru biçimde takip edebilmesi ile bu faaliyet alanında bulunan kişilerin birbirleriyle tutarlı ve güvenilir hukuki ilişkiler içinde olmaları beklenmektedir. Bu bakımdan ticaret sicilinde kayıt altına alınacak hususların hukuka ve gerçeğe uygun olması gerekir. Aksi takdirde kişilerin zarara uğraması muhtemel olacaktır. Ticaret sicilindeki kayıtların hukuka ve gerçeğe uygun biçimde tutulabilmesi maksadıyla, kanun koyucu tarafından ticaret sicili müdürüne, kaydedilmesi istenen hususlara yönelik olarak inceleme görev ve yetkisi tanınmıştır. Tez çalışmamızın ilk bölümünde, ticaret sicili ve sicilin nitelikleri incelenmiştir. Çalışmamızın asıl kısmında, genel olarak ticaret sicili teşkilatını, ticaret sicili müdürünün inceleme görevine ilişkin yükümlülükleri ve yetkileri ve bunların kapsamının boyutları detaylı bir şekilde incelenmiştir. İnceleme görev ve yetkisinin kapsamı sınırlarının belirlenmesi konusunda doktrindeki yaklaşımlara ve yargı kararlarına yer verilerek bir değerlendirme yapmaya gayret gösterilmiştir. İnceleme görevinin doğuracağı hukuki sonuçlar ele alınmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise, genel olarak ticaret sicili müdürünün sicilin tutulmasından kaynaklanan zararlardan sorumluluğu ile birlikte, zararlardan doğrudan sorumlu tutulan devlet ve ilgili odanın sorumluluğu konuları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
There is a requirement for a transparent and reliable system in commercial life which is permanently developing and changing. In line with this requirement, the trade registry plays a fundamental role in the recording reliable information and providing transparency and easy access for these information. As a matter of fact, it is expected that commercial actors will be able to keep up with the developments in the field of commercial activities properly and the actors that is in this field of activity will have consistent and reliable legal relationships with each other. In this respect, the matters to be recorded in the trade registry must be in accordance with the law and truth. Otherwise, people are more likely to suffer damage. In order to keep the records in the trade registry in accordance with the law and truth, trade registry manager has been granted with investigation duty and authority regarding the matters requested to be recorded by the legislator. In the first part of our thesis study, the trade registry and its qualifications are examined. In the main part of study, the trade registry organization, the obligations and authority of the trade registry manager regarding the investigation duty and the extent of the scope of this subject have been examined in detail. Efforts have been made to carry out evaluation by means of including the approaches in the doctrine and judicial decisions regarding the determination about the limits of the scope of the investigation duty and authority. The legal consequences of the investigation duty are discussed. In the third part of our thesis study, in general terms, the responsibility of the trade registry manager for the damages arising from keeping the registry, as well as the responsibility of the state and the relevant chamber, which are held directly responsible for the damages, are examined.