Türkiye orijinli karaçam populasyonlarında genetik çeşitlilik
The genetic diversity of black pine populations in Turkey
- Tez No: 66938
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ YAHYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Genetik Çeşitlilik, Populasyon, izoenzim, Pinus nigra, Allel, Lokus, Endosperm, Genetic Diversity, Population, Isozyme, Pinus nigra, Allele, Locus, Megagametophyte. VI
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Bu çalışma Türkiye'de çok geniş yayılışa sahip tüllerden biri olan karaçam populasyonlarında genetik varyasyonun ortaya koyulması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Doğal yayılış alam içinden seçilen 14 populasyondan alınan tohum örnekleri izoenzim analizine tabi tutulmuştur. Çalışılan enzim sistemleri LAP ve GOT olup, materyal olarak çimlenmiş tohum endospermi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda LAP enzim sisteminde LAP-A ve LAP-B olmak üzere iki enzim gen lokusunda toplam 5 allel, GOT enzim sisteminde ise GOT- A, GOT-B ve GOT-C olmak üzere üç enzim gen lokusunda 8 allel tipi tespit edilmiştir. Araştırılan populasyonlara göre belirlenen herbir lokustaki ortalama allel sayısı (A) 1.971, polimorfik lokus yüzdesi (P) % 76 ve beklenen heterezigotluk düzeyi (He) 0.187 olarak hesaplanmıştır. 0.2027 olarak belirlenen toplam genetik çeşitliliğin % 7.4'ünün populasyonlar arası genetik çeşitlilikten, % 92.6" sının populasyon içi genetik çeşitlilikten kaynaklandığı tespit edilmiştir. Gen akışı düzeyi (Nem) 3.14 olarak bulunmuştur. Populasyonlar arasında belirlenen ortalama genetik mesafe değeri Nei'ye göre 0.0223, Gregorius'a göre 0.0936 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Genetic Diversity of Black Pine Populations in Turkey In this study, the genetic variation in populations of Black Pine one of species large area in Turkey was investigated. The seeds collected 14 populations in natural distribution range. Isozymes patterns oof two enzyme systems (LAP, GOT) were studied. Megegametophyte of germinated seed used in isozyme analysis. It was found that, LAP-A and LAP-B enzyme gene loci showed 5 allele types, while GOT-A, GOT-B, and GOT-C shoowed 8 allele types for all populations. On the average, the expected heterozygosity ( He) was 1.187, 76 % of loci were polimorfic, and the number of alleles per locus was 1.971. Interpopulations genetic diversity was 7.4 % of total genetic diversity, moreover withinpopulation genetic diversity was 92.6 % of its. The level of gene flow was 3.14. Averaged genetic distance was 0.0936 according to Gregorius. Nef s genetic distance was 0.0223.