Katarakt cerrahisinde kullanılan topikal koenzim Q10, vitamin E D-A-tokoferil polietilen glikol 1000 süksinat hipromellozun kornea üzerine etkileri
The effects of topical coenzyme Q10, vitamin E D-A-tocopheryl polyethylene glycol 1000 succinate, hypromellose used in cataract surgery on the cornea
  1. Tez No: 669612
  2. Yazar: ONUR VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM EVREN KEMER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Koenzim Q10, Endotel, Fakoemülsifikasyon, Katarakt, Speküler mikroskopi, Coenzyme Q10, Endothelium, Phacoemulsification, Cataract, Specular Microscopy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Katarakt cerrahisinde kullanılan topikal koenzim Q10, vitamin E D-α-tokoferil polietilen glikol 1000 süksinat, hipromellozun postoperatif kornea ödemi iyileşme sürecine etkisi ve görsel rehabilitasyona olan katkısının incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma protokolü retrospektif olarak düzenlendi. Cerrahiler tek cerrah tarafından komplikasyonsuz olarak gerçekleştirildi. Ameliyattan 2-3 gün önce topikal koenzim Q10 (KoQ10) başlanılan kişiler KoQ10 grubu olarak belirlendi. Bu grup 13 kadın, 17 erkek olmak üzere 30 kişiden oluşmaktadır. Ameliyattan önce topikal koenzim Q10 kullanmayan kişiler kontrol grubu olarak belirlendi. Bu grup 12 kadın, 18 erkek olmak üzere 30 kişiden oluşmaktadır. Hastaların yaş ve cinsiyetleri, ameliyat öncesi en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri (EİDGK), biyomikroskopik muayeneleri, göz içi basınç (GİB) ölçümleri, lens ve fundus muayeneleri, santral kornea endotel hücre analizi ve santral kornea kalınlığı (SKK) ölçümleri, ön kamara derinlikleri, CDE değerleri tarandı. Postoperatif birinci gün ve birinci haftada yapılan kontrol muayeneleri incelendi. Ön kamara derinliği ve CDE değeri hariç diğer parametrelere tüm muayenelerde bakıldı. Bulgular: Kontrol ve KoQ10 grubundaki hastaların yaş ve cinsiyet dağılımları, katarakt evreleri, ön kamara derinliği değerleri ve CDE değerleri arasında fark bulunamadı (p>0,05). KoQ10 grubundaki hastalarda postoperatif 1. günde ve 7. günde EİDGK değerindeki artış ortalaması kontrol grubundaki hastalara göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda topikal KoQ10'un katarakt cerrahisinden sonra endotel koruyucu etkisinin olduğunu ve görsel rehabilitasyonu hızlandırdığını gösterdik. Çalışmamız daha büyük olgu serileri içeren ve uzun takip sürelerine sahip çalışmalarla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Investigation of the effects of topical coenzyme Q10, vitamin E D-α-tocopherol polyethylene glycol 1000 succinate, hypromellose used in cataract surgery on the postoperative corneal edema healing process and their contribution to visual rehabilitation. Materials and Methods: The protocol was arranged retrospectively. Operations were performed without complication by the same surgeon. The subjects who were topically administered with coenzyme Q10 (CoQ10) 2-3 days before surgery were labeled as“CoQ10 Group”(n=30, 13 female, 17 male) whereas those without the usage of the eyedrop were labeled as the“Control Group”(n=30, 12 female, 13 male). Age and sex of the patients, their preoperative best corrected visual acuity (BCVA), biomicroscopic, lens and fundus examinations, intraocular pressure (IOP) measurements, central corneal endothelial cell analysis and central corneal thickness (CCT) measurements, anterior chamber depth and the cumulative dissipated energy (CDE) values were recorded. The data of postoperative follow-up visits on day 1 and week 1 were studied. All parameters except anterior chamber depth and CDE values were measured for each examination. Results: No significant differences were seen in age and sex distributions, cataract grades, anterior chamber depths between the patients in control and CoQ10 groups (p>0.05). However, the mean increase in BCVA values was significantly higher for CoQ10 group on postoperative days 1 and 7 with respect to those in the control group (p0.05). Conclusion: We have shown that topical CoQ10 administration has a protective effect on the endothelial cells after cataract surgery and has sped up the visual rehabilitation. Our research should be supported by further work that includes larger case series having longer follow-up times.