Sinemada bir tür olarak bilim kurgu: Christopher Nolan örneği
Science fiction as a genre in cinema: The instance of Christopher Nolan
- Tez No: 669649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: bilim kurgu, edebiyat, sinema, Nolan, film, tür, teknoloji, science fiction, literature, cinema, Nolan, film, genre, technology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bilim kurgu, bilim ve teknolojiyi, gerçek yaşamı ve hayal gücünü, gerçekçi olmayan imgeleri ve sıradan yaşamı birleştiren bir kurgu türüdür. Bilim kurgu, okuyucunun veya izleyicinin, gerçekçi olmayan fikirlerin dünyasına veya tamamen paralel bir gerçekliğe geçmesine örneğin, uzay savaşlarına, diğer gezegenlerin keşfine, uzaylılarla buluşmaya, geleceye veya geçmişe yolculuğuna izin vermektedir. Bilim kurgu yıllarca insanlara bilimsel ve teknolojik araştırmanın bizi nereye getirebileceğini, belirli bilim ve teknoloji dallarının nasıl gelişebileceğini ve bazı tehlikeli olayların gerçekleşmesine izin verilirse, dünyamızla, evrenimizle ne olacağını hayal etme fırsatı vermiştir. Bu sebepten dolayıdır ki, hiç bir edebiyat veya sinema türü insanlara, bilim kurgu kadar ilham vermemekte ve hayal kurdurmamaktadır. Uzunca bir süre bir edebi tür olarak daha çok roman ve öykülerde görülen bilim kurgu, sinemanın kitleselleşmesi ve teknik açıdan gelişmesiyle birlikte filmlerde de kendine yer bulmaya başlamıştır. Özellikle büyük prodüksiyonlara imza atan Hollywood Sineması bilim kurgu filmlerini uzunca bir süre tekelinde tutmayı başarmıştır. Bu çalışmada genel anlamda bilim kurgu sineması ele alınarak, popüler bilim kurgu filmleriyle tanınan Cristopher Nolan sineması, bilim kurgu türü bağlamında incelenmektedir. Yönetmene ait olan Interstellar, The Prestige ve Inception filmleri metin analizi yöntemiyle bilim kurgu parametreleri ölçeğinde incelenerek Nolan'ın bilim kurgu anlayış ve uygulamaları ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Science fiction is the form of the fantasy, which unites science and technology, real life and the power of imagination, invented images and a simple life. Science fiction allows the reader or the viewer to make a step to the world of the false thoughts, to the parallel true, for example, the battles in the space, the discovery of the other planets, the meeting the aliens, the travel to the past and the future. For the many years science fiction has been showed us where the development of science and technology could take us and how the definite spheres of them could develop. That's why no type of literature and movie can inspire people like science fiction. Science fiction, which has been mostly seen in novels and stories as a literary genre for a long time, has started to find its place in the films with the massive and technical development of cinema. Hollywood Cinema, which has produced great productions, has managed to keep monopoly science fiction movies for a long time. In this study, Cristopher Nolan cinema, which is known for popular science fiction movies in general, is examined in the context of science fiction genre. The films of Interstellar, The Prestige and Inception, which are owned by the director, are analyzed on the scale of science fiction parameters by text analysis method and Nolan's science fiction understanding and practices are revealed.