Yönetici ve çalışanların erken dönem uyum bozucu şemalar, duygu düzenleme güçlüğü ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinin karşılaştırılması
A comparison of dysfunctional schemes of early period, emotional regulation difficulties and psychological resi̇lience levels of managers and employees
- Tez No: 669885
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyum Bozucu Şemalar, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Psikolojik Dayanıklılık, Self-Perception, Adolescence, Mental Symptoms, Use of Social Media
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmada yönetici ve çalışanların erken dönem uyum bozucu şemalar, duygu düzenleme güçlüğü ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinin karşılaştırılmasının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada ilişkisel-tarama modeli kullanılmıştır. Örneklem grubu İstanbul ilinde ikamet eden yönetici ve çalışan bireylerden oluşmaktadır. Araştırmaya 150 yönetici (%50) ve 150 çalışan (%50) olmak üzere 300 kişi dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, katılımcıların erken dönem uyumsuz şemalarına yönelik değerlendirme için Young Şema Ölçeği Kısa Form3,duygu düzenleme düzeylerinin tespit edilmesi amacıyla Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği, psikolojik dayanıklılık düzeylerinin değerlendirilmesi için Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Erken dönem uyum bozucu şemaların pozisyon değişkenine göre farklılaştığı saptanmıştır. Yöneticilerde yüksek standartlar ve cezalandırıcılık şemalarında yüksek puan aldıkları, çalışanlarda ise karamsarlık, kusurluluk, başarısızlık ve bağımlılık şemalarında yüksek puan aldıkları görülmektedir. Yönetici olan grubun psikolojik dayanıklılık düzeyi çalışan gruba göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Pozisyonu çalışan olan grubun duygu düzenleme güçlüğü düzeyi yönetici olan gruba göre daha yüksektir. Yönetici ve çalışanlarda erken dönem uyum bozucu şemalar ile psikolojik dayanıklılık arasında negatif yönlü bir ilişkiye rastlanılmıştır. Erken dönem uyumsuz şemalardan alınan puan arttıkça psikolojik dayanıklılık düzeyi azalmaktadır. Yönetici ve çalışanlarda erken dönem uyum bozucu şemalar ile duygu düzenleme güçlüğü arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmektedir. Erken dönem uyum bozucu şemalardan alınan puan arttıkça duygu düzenleme güçlüğü de artmaktadır. Yönetici ve çalışanlarda duygu düzenleme güçlüğü ile psikolojik dayanıklılık arasında negatif yönlü bir ilişkiye rastlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to examine the comparison of early period maladaptive schemas, emotion regulation difficulties and psychological resilience levels of managers and employees. Method: The relational-scanning model was used in the study.The sample group consists of managers and working individuals residing in Istanbul. The sample included a total of 300 people. 150 (50%) of the 300 were managers, and 150 (50%) of them were employees. In the present study, Young Schema Questionnaire Short Form-3 , which was used to get information about early maladaptive schemas of participants, Emotion Regulation Difficulty Scale to determine participants` emotional regulation levels, Resilience Scale for Adults to evaluate their psychological resilience levels were administrated to the individulals. Also, to get information about individuals` demographics, Sociodemographic Information Form was used. 300 people, including 150 managers (50%) and 150 employees (50%), were included in the study. In the study, Sociodemographic Information Form was used as data collection tool, Young Schema Scale Short Form3 for evaluation of early maladaptive schemas of the participants, Emotion Regulation Difficulty Scale for determining emotion regulation levels, and Psychological Resilience Scale for Adults was used to evaluate psychological resilience levels. Findings: It was found that early maladjustment schemes differ according to the position variable. It was seen that managers got high scores in high standards and punishment schemes, while employees got high scores in schemes of pessimism, flaw, failure, and addiction. It was also seen that the psychological resilience level of the manager group wass higher than the working group. The emotion regulation difficulty level of the employees was higher than that of the managers. A negative relationship was found between early maladjustment schemes and psychological resilience in managers and employees. As the score obtained from early maladaptive schemes increases, the level of psychological resilience decreases. It was observed that there was a positive relationship between early period maladaptive schemas and difficulty in emotion regulation in managers and employees. While the score from early maladaptive schemas increases, the difficulty in emotion regulation increases. A negative relationship was found between emotional resilience and difficulty in emotion regulation in managers and employees.