8. sınıf öğrencilerine yönelik grup rehberliği programının psikolojik iyi oluş ve umut düzeylerine etkisi: Çevrimiçi bir uygulama
The effect of the group guidance program for 8th grade students on psychological well-being and hope levels: An online practice
- Tez No: 669884
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN SEZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenler, psikolojik iyi oluş, umut, grup rehberliği, çevrimiçi uygulama, Adolescents, psychological well-being, hope, group guidance, online practice
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmanın amacı, 8. sınıf öğrencilerine yönelik çevrimiçi uygulanan grup rehberliği programının öğrencilerin psikolojik iyi oluş ve umut düzeylerine etkisini araştırmaktır. Bu araştırmada deneysel desen türlerinden yarı deneysel desen kullanılmıştır. Bu araştırma denkleştirilmemiş kontrol gruplu öntest-sontest deseni şeklindedir. Çalışmada 2x3'lük split-plot yarı deneysel model kullanılmıştır. Bu modelin birinci bölümünü bağımsız işlem grupları (deney ve kontrol), ikinci bölümünü ise farklı zamanlardaki ölçümler (öntest, sontest, izleme testi) oluşturmaktadır. Çalışma Malatya ili Battalgazi ilçesinde yer alan, akademik başarı ve sosyo-ekonomik düzey açısından birbirine benzer iki ayrı ortaokulun 8. sınıf öğrencilerinden oluşan birer sınıf üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın deney grubunda 22 öğrenci, kontrol grubunda ise 25 öğrencisi yer almıştır. Çalışmada deney grubuna dokuz oturumdan oluşan“Psikolojik İyi Oluşu Artırmaya Yönelik Çevrimiçi Grup Rehberliği Programı”uygulanırken, kontrol grubuna ise herhangi bir işlemde bulunulmamıştır. Veri toplama araçları olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“EPOCH İyi Oluş Ölçeği”ve“Çocuklarda Umut Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin işlenmesinde ve analizinde SPSS 22 programından yararlanılmıştır. Analiz yöntemi olarak Wilks' Lambda Testi ve Karışık Ölçümler İçin İki Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde deney grubunda yer alan öğrencilerin psikolojik iyi oluş ve umut sontest puanlarında anlamlı düzeyde bir artış olduğu görülmüştür. Bu artışın iki ay sonra yapılan izleme testinde de devam ettiği belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar literatür doğrultusunda tartışılmış ve psikolojik danışmanlara ve araştırmacılara bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of online group guidance program for 8th grade students on students' psychological well-being and hope levels. In this research, quasi-experimental design, one of the types of experimental designs, was used. This research is in the form of an unbalanced control group pretest-posttest design. In the study, a 2x3 split-plot quasi-experimental model was used. The first part of this model consists of independent process groups (experiment and control), and the second part consists of measurements at different times (pretest, posttest, follow-up test). The study was carried out on a class of 8th grade students from two different secondary schools located in Battalgazi district of Malatya province, which are similar to each other in terms of academic success and socio-economic terms. There were 22 students in the experimental group and 25 students in the control group of the study. In the study, while the“Online Group Guidance Program for Increasing Psychological Well-being”consisting of nine sessions was applied to the experimental group, no action was taken for the control group.“Personal Information Form”,“EPOCH Well-Being Scale”and“Children's Hope Scale”were used as data collection tools. SPSS 22 program was used in the processing and analysis of the data.“Wilks' Lambda Test”and“Two-Way Analysis of Variance for Mixed Measures”were used as analysis methods. As a result of the analysis, a significant increase was observed in the psychological well-being and hope posttest scores of the students in the experimental group. It was determined that this increase continued in the follow-up test conducted two months later. The results of the study were discussed in line with the literature, and some suggestions were made to psychological counselors and researchers.