Konya'da tüketim kültürünün kuşaklararası farklılaşması
Intergeneration change on consumption culture in Konya
- Tez No: 670092
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KARAARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, tüketim hafızası, ihtiyaç, hedonizm, kuşak, çatışma, consumption, consumption memory, requirement, hedonism, generation, conflict of generations
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tez çalışması ile değişen dünyada kuşaklar arası tüketim alışkanlıkları ve sosyal yaşamın nasıl bir değişime uğradığı Konya örneklemi üzerinden ele alınmıştır. Literatür taramasının yanı sıra ayrıca Konya'da yaşayan genç ve yaşlı kesimlere uygulanacak mülakat çalışmasından elde edilen veriler kullanılmıştır. Gençlik yetişkinliğe geçişi sağlayan bir dönem olmakta kalmayıp aynı zamanda toplumsal bir süreci de kapsamaktadır. Dolayısıyla toplumsal anlamda bağımsız ele alamayacağımız gençlik, kültürün devamını sağlayan bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda toplumsal değişmelere en hızlı ayak uyduran kesim olmakla birlikte toplumsal değişimin de öncüsü rol üstlenmektedir. Fakat burada dikkat etmemiz gereken nokta her toplumda değişime karşı olan kurumsallaşmış birtakım güçlerin varlığıdır. Bu noktada yaşlılık önemli bir yere sahiptir. Yaşlılık dönemi özellikleri itibariyle değişime daha kapalı bir dönemdir. Bu süreç ise kaçınılmaz olarak kuşakları bazı noktalarda karşı karşıya getirecektir. Kuşaklar arası farklılaşmaları ortaya koyacak yeterli çalışmanın olmaması bu noktada yeni çalışmalara ihtiyaç duyulduğunun göstergesidir. Buradan hareketle değişen üretim-tüketim ilişkilerinin Konya'da yaşamını sürdüren farklı kuşaklara mensup bireylerin tüketim alışkanlıklarında ve sosyal yaşantılarında ne gibi farklılaşmalar olduğunun tespit edileceği bir çalışma ortaya konulmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
matter of intergeneration consumption culture on changing world and how sociallife get changed in Konya handledwith this thesis. Besides literature search,the data getting from interview studies applied on young and old person living in Konya was being used. Youngness isn't only the period to adultness but also contains the social period too. Therefore youngness which cant't individually handled is a social fact that continues the culture. Also, youngnessis the fastest abreast of social change and has pioneering role of social change. But the case on that we should be careful is the exist of some institutionalized- forces which is against to social change. At this point, agedness has an important position. Agedness with its features is a more closing period on change. This case inevitably get generationsencounter at some points. Lack of studies on intergeneration change is the indicator of need of new studies. From this point of view, aimed to prepare studies with that we determined on changing production- consumption relations, consumption habits and what change on social life of different generations who lives in Konya.