1913-1914 boykotajı sırasında çıkan bir dergi: Musavver İslâm Salon mecmuası
A magazine issued during the 1913 – 1914 boycott: Musavver İslâm Salon mecmuası
  1. Tez No: 670261
  2. Yazar: KÜBRA OĞUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ARDA ODABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Musavver İslâm Salon Mecmuası, II. Meşrutiyet, Boykotaj, Balkan Savaşları, Basın, Musavver İslâm Salon Mecmuası (Magazine), Constitutional Period II (Ottoman Empire), Boycott, Balkan Wars, Press
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
1912 – 1913 yılları arasında yaşanan Balkan Savaşları ve savaşın uzantısı denebilecek 1913 – 1914 Boykotu, yansımalarını dönemin gazete, dergi ve risalelerinde yoğun şekilde bulmuş ve basın, Osmanlı okurunu yaşanan olaylar hakkında bilgilendirme, bilinçlendirme, yönlendirme ve biçimlendirme gibi hedefler doğrultusunda işlevler görmüştür. Boykotun yürürlükte olduğu günlerde yayın hayatına katılan Musavver İslâm Salon Mecmuası da bu basın ortamının dikkat çeken numunelerinden biridir. 9 Nisan 1914'te yayın hayatına giren Musavver İslâm Salon Mecmuası, okurlarını milli duygularla bilinçlendirmeyi hedefleyen bir süreli yayın olduğu kadar, döneminin siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel ve düşünsel koşullarını da yansıtır. Musavver İslâm Salon Mecmuası, II. Meşrutiyet döneminin pek çok süreli yayını gibi, üzerine henüz akademik çalışma yapılmamış kaynaklardandır. Tez çalışmamızdaki amacımız, Musavver İslâm Salon Mecmuası'nın detaylı olarak incelenmesi yanında, yeni harflere aktarılmış metinler ve seçilmiş görseller aracılığıyla kesitler sunarak mecmuayı literatüre kazandırmaktır. Çalışmada evvela dönemin siyasi, ekonomik ve toplumsal koşulları ile basını genel olarak ele alınmış, böylece çıktığı ortam tanındıktan sonra Musavver İslâm Salon Mecmuası teknik ve idari özellikleri, idari ve yazı kadrosu, içerik özellikleri gibi boyutlarda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Balkan Wars of 1912 – 1913 and, the 1913 – 1914 Boycott considered an extension of the war have been intensively reflected on the newspapers, magazines and brochures issued in that period and, the media have functioned in line with the certain targets as to inform, make aware, guide and shape the Ottoman readers. Musavver İslam Salon Mecmuası starting to issue during the days of the Boycott was one of the significant examples in this media environment. Published on April 9, 1914 for the first time, Musavver İslâm Salon Mecmuası was not only a periodical publication intended to make aware the readers through national feelings but also a medium that reflected the political, social, economic, cultural and intellectual conditions of the time. Like many other periodical publications in the periodical publication of the Constitutional Period II, Musavver İslâm Salon Mecmuası was one of the sources about which no academic study has been published yet. Our purpose in this thesis is not only to carry out a detailed analysis on Musavver İslâm Salon Mecmuası, but also bring this magazine to the literature by means of presenting certain sections of that period through texts transformed to the new letters and, selected images. This study first deals with the political, economic and social conditions of the time and, the media in general, so that after the understanding of the then-current conditions when it was published, analyzes the technical and administrative features, administrative and editorial staff as well as contents of Musavver İslâm Salon Mecmuası.