Toplumsal cinsiyet bağlamında TYP'nin kadın istihdamı üzerindeki etkisinin sosyolojik analizi; Sivas örneği
Sociological analysis of the effect of TYP on female employment in context of gender; Sivas example
- Tez No: 670304
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: TYP, kadın istihdamı, toplumsal cinsiyet, TYP, female employment, gender
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma TYP'de çalışan kadınları konu edinmektedir. Bu çalışmanın amacı TYP'de çalışan kadınların bu süreçte yaşadıklarına toplumsal cinsiyet bağlamında bir bakış getirmektir. Bu amaçla çalışmamızda toplumsal cinsiyet kavramı kadın istihdamı üzerinden açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmada TYP'ye kadınları iten nedenler, çeken nedenler, programın avantajları, dezavantajlarıyla beraber, kadınların çalışma hayatına girmeye nasıl karar verdikleri de araştırıldı. Çalışmaya girmeye karar verdikleri süreçte hangi zorluklarla karşılaşıp karşılaşmadıkları ve karşılaşılan engeli nasıl aştıkları da tespit edilmeye çalışıldı. Ayrıca kadınların çalışma hayatı sürecinde eşleri ile anlaşmazlık yaşayıp yaşamadıkları araştırıldı. Bunların yanında kadınların mahalle baskısına maruz kalma durumları da incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde toplumsal cinsiyet ve TYP kuramsal olarak açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde TYP'nin avantajları-dezavantajları, programın iten ve çeken nedenlerinin kadın istihdamına etkisiyle ilgili araştırma yapılarak 269 kadınla anket çalışması yapılmıştır. Aynı zamanda ikinci bölümde 10 kadın ile mülakat yapılmış, bunlara ek olarak katılımlı gözlem yapılmıştır. Araştırma sonucunda TYP'de çalışan kadınların programda çalışmanın avantajlarından ve çeken nedenlerinden etkilendikleri tespit edilmiştir. Bunun yanında mahalle baskısına maruz kalma ve programda çalışmanın dezavantajlarından etkilenmede anlamlı bir fark çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on women working in TYP. The aim of this thesis is to bring a perspective on the experiences of women working in TYP in the context of gender. For this purpose, the concept of gender has been tried to be explained through women's employment in the thesis. In the thesis, the reasons that push and attract women to the TYP, the advantages and disadvantages of the program, as well as how women decide to enter working life are also investigated. It was also investigated what difficulties they encountered and how they overcame the obstacle in the process they decided to enter. In addition, it was investigated whether the women had conflicts with their spouses during their working life. In addition to these, the situation of women's exposure to neighborhood pressure was also investigated. In the first part of the thesis, gender and TYP are explained theoretically. In the second part of the thesis, a survey was conducted with 269 women by researching the advantages-disadvantages of the TYP, the effect of the push and pull factors of the program on women's employment. At the same time, in the second part, 10 women were interviewed and in addition to these, participatory observation was made. As a result of the research, it was determined that women working in the TYP were affected by the advantages and attractive reasons of working in the program. In addition, there was no significant difference in being affected by neighborhood pressure and the disadvantages of working in the program.