Uçucu kül kullanımının çimentolu yongalevhaların bazı özellikleri üzerine etkisi
Effects of fly ash on some properties of cemented particle boards
  1. Tez No: 670438
  2. Yazar: ELVAN ÜRÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSNÜ YEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu Kül, Planya atığı, Çimentolu Yongalevha, CaCI2, Fiziksel ve Mekanik Özellikler, Fly Ash, Oriental Spruce, Cement-bonded particleboard, CaCl2, Physical and Mechanical Properties
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada; çimentolu yongalevha üretiminde, çimentoya ikame olarak farklı oranlarda (%5, %10, %15, %20) uçucu kül kullanımının, levhanın fiziksel, mekanik ve termal özellikleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu sebeple, Doğu ladini (Picea orientalis (L.) Link.) planya atığı, farklı oranlarda uçucu kül, Portland çimentosu, 1/3 odun-çimento oranı ve odun-çimento uyumsuzluğunun giderilmesi amacıyla %5 CaCl2 kullanarak, 1200 g/cm3 hedef yoğunluğa sahip 450x450x10 mm boyutlarında tek tabakalı çimentolu yongalevha üretilmiştir. Üretilen levhaların rutubet miktarı (TS EN 634-1), yoğunluk (TS EN 323), su alma miktarı ve kalınlık artım oranı (ASTM D1037, TS EN 317), eğilme direnci (TS EN 310), eğilmede elastikiyet modülü ( TS EN 310), yüzeye dik çekme direnci (TS EN 319), vida tutma gücü (TS EN 320), morfolojik özellikler (SEM), termogravimetrik (TGA) ve türev termogravimetrik analiz (DTG) testleri yapılarak kontrol örnekleri ile kıyaslanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; uçucu külün levhaların rutubetini az da olsa artırmış olduğu gözlemlenmiştir. Uçucu kül miktarı artıkça levhaların yoğunluk değerlerinde azalma tespit edilmiştir. Deneme levhalarında uçucu kül kullanım miktarı artıkça, levhaların 2 ve 24 saatteki su alma miktarlarının da artığı gözlenmiştir. Ancak uçucu kül kullanım miktarı artıkça 2 ve 24 saatteki kalınlık artım miktarı azalış göstermiştir. Genel olarak bakıldığında uçucu kül kullanılarak üretilen tüm levhalar kontrol levhasından daha yüksek eğilme direnci ve eğilmede elastikiyet modülü değeri vermiştir. Diğer taraftan uçucu külün, levhaların yüzeye dik çekme direnci ve vida tutma gücü değerleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; the effect of using fly ash in different proportions (5%, 10%, 15%, 20%) as a substitute for cement on the physical, mechanical and thermal properties of the produced cement-bonded particleboard was investigated. For this reason, single-layer cement-bonded particleboards with dimensions of 450x450x10 mm with a target density of 1200 g/cm3 were produced by using spruce planer waste, fly ash in different proportions, Portland cement, wood-cement ratio of 1:3 and 5% CaCl2 in order to eliminate wood-cement incompatibility. Moisture content, density, water absorption and thickness swelling, modulus of rupture and modulus of elasticity, internal bond strength, screw withdrawal strength, morphological properties (SEM) thermogravimetric (TGA) and derivative thermogravimetric analysis (DTG) of produced particleboards were determined and compared with control samples according to TS EN 634-1, TS EN 323, ASTM D1037, TS EN 317, TS EN 310, TS EN 319 and TS EN 320, respectively. The experimental results showed that fly ash slightly increased the humidity of the particleboards. It was determined that the density of the particleboards decreases as the amount of fly ash increases. It was observed that as the amount of fly ash usage increased in the test particleboards, the water absorption of these particleboards increased after 2 and 24 hours. However, as the amount of fly ash usage increased, the thickness swelling decreased after 2 and 24 hours. In general, all particleboards produced using fly ash gave higher modulus of rupture and modulus of elasticity than the control particleboard. On the other hand, it was observed that fly ash has a negative effect on the internal bond strength and screw withdrawal strength of the particleboards.