Sağlıklı mekan tasarımı: Manyetik etkenler
Design for healthy spaces: Magnetic factors
  1. Tez No: 670684
  2. Yazar: HALİL TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN ZENGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıklı mekan, mimari tasarım, manyetik alan, mıknatıs, doğal etkenler, Healthy space, architectural design, magnetic field, magnet, natural factors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bugün kullandığımız pek çok tasarım ürününün kökeninde, doğanın tasarımları yer almaktadır. Evrenin oluşumundan bu yana, manyetik alanlar her noktada etkendir. Örneğin, gezegenimiz dev bir mıknatıstır; insan bedeni de öyle. Tüm canlı ve cansız varlıklar, kendi içlerinde ve çevrelerinde birer manyetik alana sahiptirler. Ve tüm ortam, bunların birbirleri ile iletişimde olduğu manyetik alanların toplamıdır. Her ne kadar görünmez olsa da, dünyanın içindeki ve çevresindeki bu manyetik alanlar, günlük yaşantımızı etkileyen güçler oluşturmaktadır. Mimari tasarım süreci, bu etkilerin eksi ya da artı yönde olmasına etki edebilir. Doğrudan ya da dolaylı olarak, bedensel ve ruhsal sağlığımızı koruyabilir ve hatta iyileştirebilir. Bu etkiler, tasarım, üretim, kullanım ve sürdürülebilirlik süreçlerinde etüt edilebilir. Sadece insan bedeni ile de sınırla kalmayarak, çevremizdeki canlıların ve nesnelerin üzerinde de olumlu etkiler yaratarak, çok daha sağlıklı bir çevre yaratılması söz konusu olabilir. Yaşam konforunun artması, sağlık başta olmak üzere, yaşamın diğer alanlarında da artı etkiler gösterebilir. Bu etkiler, ekonomik, sosyal, kültürel alanları da içerebilir. Mimar, bu sayede, yaşamın tüm alanlarında, olması gereken ideal konumdaki“anahtar”rolünü üstlenebilir.
Özet (Çeviri)
All information about“the correct architectural design for a healthy life”takes place in nature as a source of inspiration. Since the formation of the universe, magnetic fields are effective at every point. For example, our planet is a giant magnet; so is the human body. All living and inanimate beings have a magnetic field in themselves and in their environment. And the whole medium is the sum of the magnetic fields in which they communicate. Although invisible, these magnetic fields in and around the world form forces that affect our daily life. The architectural design process can affect whether these effects are negative or positive. It can, directly or indirectly, protect and even improve our physical and mental health. These impacts can be studied in design, production, use and sustainability processes. It may be possible to create a much healthier environment by not only limiting the human body, but also creating positive effects on the living things and objects around us. Increased comfort of life may have positive effects in other areas of life, especially in health. These impacts may include economic, social, cultural fields In this way, the architect can assume the ideal“key”role in all spheres of life.