Lise öğrencilerinin bağlanma stilleri ile benlik saygısı, aile aidiyeti ve yaşadıkları güçlükler arasındaki ilişki
Relation of high school students' attachment styles to self esteem, sense of family belonging and difficulties they face
- Tez No: 670869
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Benlik Saygısı, Aile Aidiyeti, Güçler ve Güçlükler, Attachment, Self-Esteem, Sense of Family Belonging, Strenghts and Difficulties
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Araştırma, lise öğrencilerinin bağlanma stilleri ile benlik saygısı, aile aidiyeti ve yaşadıkları güçlükler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, İstanbul ili Pendik ilçesinde bulunan üç farklı lisede eğitimlerine devam eden 344 öğrenci ile tamamlanmıştır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, İlişkiler Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Aile Aidiyeti Ölçeği ile Güçler ve Güçlükler Anketi kullanılmıştır. Bağlanma stilleri, benlik saygısı, aile aidiyeti, güçler ve güçlüklerin çeşitli değişkenler ile arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını incelemede t-testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada, cinsiyet değişkeni ile korkulu bağlanma stili, benlik saygısı, güç ve güçlükler anketinin duygusal, davranışsal ve sosyal alt boyutları arasında; yaş değişkeni ile davranışsal, DEHB ve duygusal alt boyutları arasında; kendine ait odaya sahip olma ile aile aidiyeti boyutu ve akran boyutu arasında; psikolojik destek alma ile korkulu bağlanma stili, benlik saygısı, aile aidiyeti boyutu, duygusal, akran, DEHB ve davranışsal alt boyutları arasında anlamlı farklılaşma olduğu saptanmıştır. Korelasyon analizi sonuçlarına göre kardeş sayısı arttıkça aile aidiyetin azaldığı, akranlarla yaşanan güçlüklerin arttığı; anne eğitim düzeyi arttıkça aile aidiyeti ve kendilik değerinin arttığı, baba eğitim düzeyi arttıkça kendilik değerinin arttığı ve duygusal konularda yaşanan güçlüklerin azaldığına ulaşılmıştır. Ayrıca güvenli bağlanma stiline sahip öğrencilerinin benlik saygısının yüksek olduğuna ve sosyal sorunları daha az yaşadıklarına ulaşılmış iken korkulu bağlanma stiline sahip öğrencilerin duygusal sorunları, saplantılı bağlanma stiline sahip öğrencilerin DEHB, duygusal ve sosyal sorunları ve kayıtsız bağlanma stiline sahip öğrencilerin akran sorunlarını daha çok yaşadıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The research was carried out to examine the relation of high school students' attachment styles to self esteem, sense of family belonging and difficulties they face. The study was completed with 344 students attending three different high schools in Pendik district of Istanbul province. Personal Information Form, Relationships Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale, Family Sense of Belonging Scale and Strengths and Difficulties Questionnaire were used in the study. T-test, ANOVA, regression and correlation analysis were used to examine whether there are significant relationships between attachment styles, self-esteem, sense of family belonging, strengths and difficulties with regard to various variables. In the study, it was found that there were significant differences between the fearful attachment style, self-esteem, emotional, behavioral and social sub-dimensions of strenght and difficulties questionnaire by gender variable; between behavioral, ADHD and emotional sub-dimensions by age variable; between sense of family belonging and peer dimension by having a room of its own; between fearful attachment style, self-esteem, sense of family belonging dimension, emotional, peer, ADHD and behavioral sub-dimensions by getting psychological support variable. According to the results of the correlation analysis, it was found that as the number of siblings increased, the sense of family belonging decreased and the peer sub-dimension increased; as the mother's education level increased, sense of family belonging and sense of self belonging increased, and as the father's education level increased, the sense of self belonging increased and the emotional dimension decreased. In addition, it was found that students with secure attachment style had higher self-esteem and less social problems, while students with fearful attachment style had emotional problems, students with preoccupied attachment style had ADHD, emotional and social problems, and students with dissmissing attachment style had more peer problems.