Doğal afetlerin ekonomik büyümeye etkileri: Türkiye 1960-2018 dönemi
Effects of natural disasters on economic growth: The case of Turkey during the 1960-2018 period
- Tez No: 670892
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğal Afet, Ekonomik Büyüme, Maliyet, Doğal Afetlerin Ekonomik Etkileri, Natural Disasters, Economic Growth, Economic Effect of Natural Disasters
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Türkiye'de 1960-2018 yılları arasında yaşanan doğal afetlerin yaşattığı maliyet ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi zaman serisi verilerinin kullanarak analiz etmektir. Çalışmanın ilk bölümünde doğal afet kavramı, unsurları ve maliyetleri açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, doğal afetlerin ekonomik etkilerine değinilmiştir. Çalışmanın ampirik kısmında ise Türkiye'de yaşanmış doğal afetlerin ekonomik büyümeye etkisi araştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda Türkiye'de 1960-2018 yılları arasında yaşanan doğal afetlerin maliyeti ile ekonomik büyüme arasında uzun dönemde negatif bir ilişki olduğu ve nedenselliğin ekonomik büyümeden doğal afet maliyetine doğru olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyze the relationship between economic growth and the cost caused by natural disasters between the years of 1960 and 2018 in Turkey using time series data. In the first section of the study, the concept of natural disaster, its components and costs are explained. In the second section of the study, the economic effects of natural disasters are discussed. In the empirical section of the study, the effect of natural disasters experienced in Turkey on economic growth are investigated. At the end of the study, it is concluded that there is a long-term negative relationship between economic growth and the cost of natural disasters experienced in Turkey between the years of 1960-2018 and the causality is from economic growth to natural disaster cost.